KADA energija zastane u nekom delu tela, nastaje bolest, učenje je akupunkture, drevne istočnjačke medicinske nauke stare pet hiljada godina. Ako energija ne teče pravilnim tokom javljaju se razni simptomi, od zadržavanja tečnosti u organizmu, do digestivnih, neuroloških, metaboličkih sindroma, dermatoloških i psihičkih problema, pa i teškoća sa potencijom i neplodnošću, sa kojim se suočava svaki sedmi bračni par u Srbiji.

Mesto gde je došlo do blokade i manjka energetskog potencijala, može preko pulsa na ruci, da "opipa" samo iskusan stručnjak akupunkturolog, a zatim, koristeći razne akupunkturne tehnike, da oslobodi energiju i "pošalje" je u one organe i delove tela kojima je potrebna.

Ove metode u Centru "Balans medika" u Beogradu primenjuje Japanka Tomoko Tanuma, akupunkturolog, praktičar moksibustije i maser terapeut čije znanje je potvrđeno i u Ministarstvu zdravlja Japana. Tanuma je i član Japanskog društva za savetovanje o neplodnosti. Više od sto bolesti i stanja leči ova Japanka koristeći medicinsku masažu, akupunkturu i moksibustiju.

- Često mi dolaze parovi koji planiraju da se ostvare kao roditelji. Ima žena koje žele prirodno da zatrudne, ali i onih koji se pripremaju za veštačku oplodnju - kaže ova Japanka.

OD ALERGIJE DO NERVOZE ALERGIJE, reumatske bolesti, spuštena bešika i materica, hladne ruke i noge, gastritis, glavobolje, problemi sa kičmom i štitastom žlezdom, visok holesterol, hemoroidi, nesanica, bolne menstruacije, anksioznost, zujanje u ušima, psorijaza, impotencija samo su neke od bolesti koje Tanuma leči japanskom medicinom.

Problemi sa začećem kod žena javljaju se zbog lošeg protoka krvi i energije u reproduktivnim organima, a do toga često dovode problemi sa hormonima, odnosno hormonski disbalans, "zavaljena" materica, ali i tegobe sa donjim ili gornjim delom leđa.

- Kada se reše ovi problemi, što uspevamo akupunkturom, poboljšaće se i rad reproduktivnih organa - objašnjava Tanuma. - Oni koji planiraju vantelesnu oplodnju trebalo bi da dođu tri meseca pre zakazanog termina kako bi se podvrgli tretmanu. Najbolje bi bilo da se tretman uradi na muškarcu i ženi, jer akupunkturom se poboljšava i kvalitet sperme kod muškarca, ali se i materica opušta i priprema za oplodnju.

Biranjem određenih akupunkturnih tačaka, potpuno bezbolnim ubadanjem igala tanjih od vlasa kose, koji se donose iz Japana, i koje su za jednokratnu upotrebu, deluje se na protok krvi i energije u problematičnim organima.

Pre prvog tretmana pacijenti popunjavaju upitnik o postojanju simptoma i tegoba kojim se akupunkturolog vodi kako bi tretman imao najbolji efekat.

Tanuma tvrdi da podjednako uspešne rezultate postiže i moksibustijom, specifičnim vidom akupunkture u kombinaciji sa japanskom biljkom mogusa (osušenim i obrađenim pelinom).

- Koristi se zagrejana mogusa koja se postavlja na akupunkturne tačke, a u zavisnosti od problema koristim terapiju zagrejanim bambusom sa mogusom, urolanu mogusu, mogusu u obliku nalepnice. U tretmanu koristim i medicinsku masažu tokom koje prstima pritiskam određene akupresurne tačke, i usmeravam energiju na pravo mesto. Tretman traje od sat do sat i po, veoma je prijatan i neretko pacijenti zaspu tokom tretmana - kaže Tanuma.


DIJAGNOZA PREKO PULSA

TOMOKO Tanuma koristi poseban vid dijagnostike na osnovu pulseva, koji se mere na radijalnoj arteriji leve i desne ruke. - Pritiskom na puls, sa tri prsta na zglobu šake, dobijam odgovor o stanju svih organa u telu, o karakteru čoveka, njegovom psihičkom i emocionalnom stanju - kaže naša sagovornica.