Napredak tehnologije olakšao je život u svakom pogledu, ali zbog sve većeg oslanjanja na "pametne mašine", čovečanstvu preti opasnost od atrofije mozga. Naučnici upozoravaju da je najugroženija memorija, a najpogubnije dejstvo imaju uređaji za navigaciju, jer u potpunosti zamenjuju prefinjenu strukturu u mozgu predodređenu za stvaranje kognitivnih, odnosno saznajnih mapa.

- U takvim okolnostima mozak ostaje pasivan. Korišćenje modernih tehnoloških sredstava uništava naš "pećinski" instinkt, vitalno važan za opstanak. Istraživanje sprovedeno među britanskim taksistima koji koriste uređaje za navigaciju, pokazalo je da oni imaju manji hipokampus u mozgu u odnosu na kolege koji se oslanjaju na svoje sećanje. A hipokampus je deo mozga koji kod demencije i sličnih bolesti najbrže strada. Njegovo ranije propadanje uslovljeno tehnološkim i drugim činiocima ubrzava pojavu ovih bolesti - naglasila je neurolog dr Rozamund Langston.

Baš iz tog razloga, poželjno je tehnologiju koja štedi i vreme i novac, racionalno koristimo. A da bi mozak uvek bio "u dobroj formi", neophodan je svakodnevni trening. Zato, prestanite da stalno zavirujete u mobilni i potrudite se da zapamtite makar neke telefonske brojeve, važne datume i zadatke, savetuju stručnjaci.