BOLESTI u abdomenu mogu brzo i bezbolno da se otkriju jednostavnim i lako dostupnim ultrazvučnim pregledima. Ultrasonografija se koristi za dijagnostiku oboljenja solidnih organa u stomaku kao što su jetra, žučna kesa, gušterača, stomačna aorta, nadbubrežne žlezde, bubrezi, mokraćna bešika i prostata. Kako izgleda ovaj pregled i kako pacijenti treba da se pripreme za njega da bi se organi jasno videli objašnjava profesor dr Rajko Hrvačević, internista i stručni konsultant Poliklinike "Intertim" u Beogradu.

- Ovim pregledom može da se utvrdi veličina i struktura organa, postojanje cističnih i tumorskih formacija, kamenaca, aneurizmi, upalnih oboljenja, urođenih anomalija i slično. Ultrazvuk je neinvazivan, bezbolan i relativno jeftin pa, bez ikakve štete po bolesnika, može da se ponavlja više puta, za razliku od pregleda kompjuterizovanom tomografijom (CT) čija je primena vezana za zračenje bolesnika (posebno kada je u pitanju multislajsni CT), a pregled je značajno skuplji.

Da bi se dobro obavio ultrazvučni pregled organa u abdomenu neophodno je da pacijent preskoči poslednji obrok, a kod gojaznih pacijenata ponekad je potrebna i primena sredstava za čišćenje creva - laksativa. Na pregled, koji traje 20 do 30 minuta, treba doći sa punom mokraćnom bešikom. Kod nekih pacijenata kod kojih postoji potreba istovremeno, tokom ultrazvučnog pregleda, može da se uradi i kolor dopler sonografija, odnosno merenje protoka krvi kroz krvne sudove bubrega, jetre, aorte itd.

- Ovom metodom ne mogu da se pregledaju želudac i creva, a za dijagnostiku oboljenja ovih organa koriste se endoskopski i radiografski pregledi - ističe dr Rajko Hrvačević. - Zbog svoje neinvazivnosti i pouzdanosti u dijagnostici velikog broja oboljenja, ultrasonografija abdomena danas se smatra i idealnom metodom za skrining preglede pacijenata pa bi ovaj pregled trebalo da bude sastavni deo jednogodišnjih sistematskih pregleda.