MUČNINE u trudnoći su veoma česte - oseti ih bar 70 odsto trudnica. Prema istraživanjima, češće su u višeplodnim trudnoćama i kod vitkih žena. Koliko će mučnine biti izražene, koliko će se često javljati i da li će trudnica povraćati, individualno je. Mučnine, koje se zovu jutarnje, ali mogu da se jave bilo kada tokom dana, počinju obično u šestoj nedelji trudnoće i traju do 12. ili 14. nedelje, retko čak do 18. Kod nekih trudnica, problem sa mučninom traje tokom čitave trudnoće.

Iako su rađena brojna istraživanja, ne zna se pouzdano šta izaziva trudničke mučnine. Kao moguće razloge stručnjaci navode promene u nivou hormona (humani horionski gonadotropin - HCG) u krvi. On održava trudnoću, deluje na žuto telo, reguliše rad estrogena i progesterona, sprečava menstruaciju, te održava trudnoću. Visok nivo ovog hormona preterano stimuliše centre za mučninu u mozgu, koji takođe ubrzavaju potrošnju šećera u krvi, a to i pokreće osećaj gladi i mučnine.

Naučnici sa Univerziteta Kornel došli su do zaključka da je mučnina prirodni mehanizam kojim trudnice stvaraju odbojnost prema supstancama koje mogu da naškode zdravlju bebe. Iako u većini slučajeva trudnica mora da sačeka da mučnine spontano prođu, sledeći saveti mogu barem privremeno da umanje osećaj mučnine i smanje tegobe:

* Pojedite nešto pre ustajanja

Ujutru nemojte naglo ustajati. Pojedite prvo neki suv kreker, ili keks, koricu hleba i odležite bar 10 minuta, pa tek onda polako ustanite. Ovo će pokupiti višak želudačne kiseline, i bar malo ublažiti mučninu.

* Pazite šta jedete

Ishranu bazirajte na svežem voću, kuvanom povrću i mlečnim proizvodima. Hrana sa dovoljno belančevina suzbija osećaj mučnine. Izbegavajte alkohol i kofein, kao i začinjenu i masnu hranu, jer takođe mogu da pogoršaju mučnine.

KADA KOD DOKTORA AKO je mučnina tako izražena da trudnica ne može da zadrži ni gutljaj vode u stomaku, treba pod hitno da ode kod lekara, zbog opasnosti od dehidratacije. Ako trudnica povraća najmanje tri puta dnevno, tokom nekoliko nedelja, gubi na težini, oseća se iscrpljeno i ne može da obavlja svakodnevne obaveze, treba da poseti lekara. Ovo stanje, hypermesis gravidarum često zahteva bolničko lečenje. Trudnicama sa takvim tegobama najčešće se daje infuzija da bi se sprečila dehidratacija, i instravenski lekovi protiv mučnine.

* Jedite češće, a manje

Glad, kao i prejedanje mogu da pojačaju mučnine, pa se trudite da jedete češće, male porcije hrane. Podelite jedan obrok na nekoliko delova.

* Pijte dovoljno tečnosti

Najbolje je da pijete običnu vodu, ali ako vam je od nje muka, probajte mineralnu vodu, sveže ceđen sok, čaj. Pijte ceđene sokove od pomorandže i biljne čajeve (one koji su dozvoljeni u trudnoći). Ali, tečnost pijte između obroka, nikako tokom jela, jer će vam to stvoriti osećaj nadutosti.

* Đumbir pomaže

Čaj od đumbira, ili krekeri sa ovom namirnicom pomažu kod mučnine. Sličan efekat ima i limun naceđen u vodu, a nekim trudnicama pomaže čaj od nane.

* Nadoknadite vitamine

Ako se zbog mučnina loše hranite, ili puno povraćate, uzimajte vitamine i minerale predviđene za trudnice. Nemojte da ih pijete na prazan želudac, jer većina ovih preparata sadrži gvožđe, pa mogu da vam pojačaju mučninu. Vitamin B6 u određenoj dozi takođe može olakšati tegobe, ali se oko doze konsultujte sa lekarom.

* Probajte aromaterapiju

Mirišite limun, pomorandžu i grejp jer mirisi agruma trenutno olakšavaju tegobe. Stavite nekoliko kapi na komadić vate i udišite kada osetite muku.

* Nemojte prati zube odmah posle jela

Sačekajte malo da hrana krene da se vari, pa onda perite zube. Trudnicama često bude muka od paste za zube, pa nađite neku od koje vam je manje muka, ili koristite dečju pastu.

* Otvorite prozore

Neka prostorija u kojoj boravite bude uvek dobro provetrena, jer zagušljivi vazduh povećava osećaj mučnine.

* Akupresurni zavoji

Ovi zavoji se inače koriste u slučaju mučnine tokom putovanja, ali se pokazalo da nekim ženama pomažu i za olakšavanje trudničkih mučnina. Zavoji mogu da se kupe u apotekama, a nose se na zglobovima ruku sve dok traju mučnine.

* Probajte sa homeopatijom

Jedan homeopatski lek se pokazao uspešnim u smanjenju i eliminisanju trudničke mučnine. Potrebno je da se uzima makar pet dana, a najvolje je da odete kod homeopate na konsultacije.

* Vežbajte ako možete

Ako ste u stanju, lagane vežbe ili samo malo žustrija šetnja mogu da vam pomognu. Ipak, ako se osećate slabo i nemate snage, nemojte se upuštati u vežbanje bez konsultacije sa lekarom.

* Dišite duboko

Dublje disanje pomoći će na dva načina - trenutno olakšava mučninu, a pomaže i da se oslobodite stresa. Dokazano je da žene koje su pod stresom češće imaju simptome mučnine.