Zamor, glavobolja, bolovi u vratu, leđima, kao i dupli i povremeno zamagljen pogled, mogu da predstavljaju sindrom kompjuterskog vida, ukoliko se u toku dana provodi više od tri časa ispred ekrana. Isto je i kada se mnogo vremena provodi ispred televizora i drugih elektronskih uređaja sa ekranom, kao što je mobilni telefon ili tablet - upozorava dr Majkl Duenjas iz Američkog udruženja optometrista.

Njegova koleginica dr Rejčel Bišop iz Nacionalnog instituta za zdravlje u Vašingtonu objašnjava da sindrom ne oštećuje oči i ne izaziva bolesti kao što su glaukom i dijabetička retinopatija, ali dovodi do površinskog isušivanja oka, zbog čega ono oseća napor jer mora da se fokusira.

Istraživanja su pokazala da ljudi nedovoljno trepću kada su koncentrisani na ono što rade, što i dovodi do isušivanja i umora očiju.

- Postoji mišić koji fokusira oko na ono u šta gledate, pa ako je pogled satima usredsređen na ekran, taj mišić se umara i dolazi do problema - ističe dr Bišop.

Po mišljenju stručnjaka, sindrom kompjuterskog vida može da izazove lošu produktivnost u radu kod odraslih, a kod dece teškoće u učenju i lošije ocene u školi. Dečiji vid dodatno opterećuje igranje igrica na kompjuteru, tabletu i telefonu. Stručnjaci tvrde da je sve više dece kratkovido jer previše vremena provode uz ekrane. Probleme mogu da ublaže naočare za rad, kao i kapi za oči koje održavaju vlažnost.

Uprkos ponuđenim rešenjima, oftalmolozi nisu optimistični jer su ekrani svuda oko nas. Sve je više osoba koje čitav dan provedu uz kompjuter, a zatim se relaksiraju prateći na malim elektronskim ekranima filmove i ostale TV sadržaje, što je pogubno za vid.