U Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ biće otvoren Kabinet za ginekološku onkologiju, gde će se obavljati dijagnostika, savetovanje, ali i lečenje pacijentkinja s ginekološkim karcinomima.

Rukovodilac dijagnostičke i onkološke službe u ovoj klinici docent dr Vladimir Pažin rekao je Tanjugu da je to zajednički projekat GAK „Narodni front“ i Ministarstva zdravlja, koje ih je podržalo u okviru projekta „Srbija protiv raka“.

Svi onkološki centri u Srbiji biće umreženi, a u ovoj ustanovi nalaziće se jedinstvena baza podataka u koju će se slivati podaci o genitalnim malignitetima iz svih ostalih referentnih onkoloških ustanova.

Dr Pažin je naglasio da je često u lečenju ginekoloških maligniteta, pored hirurgije, potrebno uključiti i hemo i radio terapiju, tako da se u ovoj ustanovi može sprovoditi deo lečenja, dok će one pacijentkinje kojima mora da se uključi hemo i radio terapija biti upućene u neki od referentnih onkoloških centara gde se ove procedure rade.

- Svrha otvaranja ovog kabineta je da se na bolji i kompletniji način pacijentkinjama koje boluju od ginekološkog raka, objasni priroda njihove bolesti, šta mi lečenjem možemo da postignemo i kakve su prognoze - rekao je dr Pažin.

Doktor Lazar Nejković iz GAK „Narodni front“ kaže da svaka žena koja koja ima bilo kakve promene kao što su produženo krvarenje u menstrualnom ciklusu, peckanje, draženje ili nekontrolisani rast stomaka, treba da se javi svom ginekologu u domu zdravlja.

- Polno aktivne osobe, koje češće menjaju partnere preventivne preglede treba da rade na šest meseci do godinu dana - rekao je Nejković.