"Dragi dnevniče, danas su me iznervirali svi na poslu". Ma kako vas ovo asociralo na tinejdžerske dane, psiholozi tvrde da je pisanje dnevnika u odraslom dobu i te kako poželjno. Mnogi zato svojim pacijentima prepisuju terapiju dnevnikom koja, kako tvrde, smanjuje stres, umanjuje simptome astme i artritisa, a čak pomaže i zaceljivanju rana.

Ovo se posebno odnose na ljude sklone da sve drže u sebi, kao i one koji, uprkos razgovoru sa bliskim ljudima, ne vide izlaz iz trenutne krizne poslovne ili emotivne situacije. Kada sve stavite na papir, naučićete više o sebi, svojim željama, potrebama i najdubljim strahovima. Važno je da vidite neke stvari ispisane da biste shvatili koliko su zapravo nebitne. Ova aktivnost pomoći će vam i u slučaju drugih, ozbiljnih problema, jer ćete se osloboditi negativnih osećanja.

Ne morate pisatog svaki dana, već onda kad osećate potrebu. S vremena na vreme, pročitajte šta ste uneli u dnevnik pre mesec-dva. Kako kažu psiholozi, najbolje bi bilo kad biste pisali i o teškim, ali i o lepim trenucima. Kada postoji ravnoteža između pozitivnog i negativnog, terapija ima najbolji efekat.