Bilo da je reč o sendvičima, pecivima ili hlebu kojeg jedete uz obrok, sve je više dokaza koliko je ova namirnica zapravo štetna.

1. Skoro da nema nutrijenata

Za razliku od drugih namirnica, hleb, naročito beli, nema skoro uopšte nutrijenata. Ne sadrži vlakna jer se u njemu ne nalaze cele semenke, a sve kalorije dolaze iz jednostavnih ugljenih hidrata koje telo pretvara u - mast.
Ako želite zdravi hleb tražite onaj s celim semenkama i od kvalitetnog brašna, nikako belog.

2. Sadrži previše soli
Većina vrsta hleba, pogotovo onih koju kupujete u velikim pordavnicama, rafinirane su i sadrže velike količine soli. Takve povećane količine soli loše su za celi organizam, a naročito doprinose povećanom krvnom pritisku.

3. Goji

Ako jedete mnogo hleba, zbog silne količine jednostavnih ugljenih hidrata, soli, rafiniranih šećera i konzervansa, kilogrami će se početi gomilati same od sebe. Umerenost je jako bitna kod hleba, najbolje je potpuno ga izbegavati ili birati samo kvalitetni hleb.

4. Nije dobar obrok
Kako hleb nedostaje nutrijenata, uz sve silne kalorije koje donosi sa sobom neće vas uopšte zasititi, što znači da ćete uz njega morati jesti još nešto. Zašto ga onda uopće jesti?