Još uvek ništa od letovanja u Španiji: Granice nisu otvorene za građane Srbije, a ne možemo ni u Rusiju

Tanjug

01. 07. 2020. u 16:27

Granice Španije na današnji dan nisu otvorene za građane Srbije, navodi se u odgovoru ambasade Španije u Srbiji

Још увек ништа од летовања у Шпанији: Границе нису отворене за грађане Србије, а не можемо ни у Русију
Granice Španije na današnji dan nisu otvorene za građane Srbije, navodi se u odgovoru ambasade Španije u Srbiji za Tanjug i dodaje da je moguće da će se situacija promeniti narednih dana.

Evropska komisija preporučila je zemljama članicama uklanjanje ograničenja za ulazak u EU za građane Srbije i drugih zemalja regiona, od danas, 1. jula, što pojedine od njih nisu uvažile, te su nastavile sa restriktivnijom politikom ulaska i nadalje.

Švedska ambasada saopštila je da je vlada te zemlje još 19. marta odlučila da privremeno obustavi "nepotrebna putovanja u Švedsku", s ciljem ublažavanja efekata epidemije i smanjenja zaraze virusom Kovid-19, te da je odluka u nekoliko navrata bila ponovo razmatrana i produžena, kako se napominje, poslednji put pre nekoliko dana.

Privremena zabrana ulaska u EU preko Švedske produžena je do 7. jula, navodi se u odgovoru u kojem se kaže da će vlada tada ponovo odlučivati o zabrani.

- Kada i ako bude omogućen ulazak u Švedsku, Švedska će doneti odluke o prevenciji zaraze - stoji u odgovoru.

Takođe, dodaje se da su informacije na sajtu ambasade ažurne i u skladu sa odlukama vlade Švedske i Evropske unije, te se građani upućuju da potraže obavestenja i putem sajta.

Mimo zemalja članica EU, ne može se još ni u Rusiju.

Ambasada Ruske Federacije u Beogradu navela je takođe da su još od 18. marta privremeno ograničeni ulasci na teritoriju te zemlje svih stranih državljana, sa nekim izuzecima.

Ta odluka ne odnosi se, naime, kako je navedeno u odgovoru Ambasade Tanjugu, na visokokvalifikovane stručnjake koji imaju dozvolu za rad u Rusiji, na saradnike diplomatskih i konzularnih predstavništava stranih država na teritoriji Ruske Federacije, članove zvaničnih delegacija, strane državljane koji stalno borave na teritoriji Ruske Federacije, kao i na strane državljane koji ulaze u Rusku Federaciju radi lečenja ili u vezi sa smrću bliskog rođaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije