PLAŽA NAM SVE BLIŽA

J. Su.

30. 11. -0001. u 00:00

ПЛАЖА НАМ
СВЕ БЛИЖА

Foto Mia Gajić

ZADRŽAVANjA ZA PRELAZAK NA GRANICI IZMEĐU BUGARSKE I GRČKE SVE SU KRAĆA. Grci i dalje nasumično testiraju na virus korona srpske turiste
VIŠESATNO zadržavanje na granici između Bugarske i Grčke, gde prelaze turisti iz Srbije, sve je kraće. Dok su pojedini, pre tri dana, čekali i po sedam-osam sati, juče je situacija bila povoljnija, pa se prolazilo za najviše sat vremena. Grci i dalje nasumično testiraju na koronu srpske turiste, koji ulaze iz Bugarske, dok je test obavezan za sve putnike koji dolaze avionom.

Nije baš ovih dana ni najjasnije ko sve mora u karantin kada uđe na teritoriju Grčke. Pojedini nadležni ističu da svi koji su testirani na graničnom prelazu, moraju biti u obaveznom karantinu od 24 sata, dok ne stigne rezultat. Međutim, u praksi, to je izgleda obavezno samo za putnike koji dolaze avionom. Mnogi naši turisti, koje su grčki epidemiolozi testirali na granici sa Bugarskom, još nisu dobili rezultat, niti im je ko rekao da moraju biti u nekom karantinu.

- Svi turisti preko agencija prolaze normalno, na oba granična prelaza sa Bugarskom - ispričao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. - Prvo su svi putnici išli na jedan prelaz, međutim, shvatili su da je drugi od njega udaljen oko 130 kilometara i sada su se i agencije rasporedile i autobuse voze na oba prelaza. Poslednja dva dana nije bilo ni testiranja putnika tu i sve ide relativno normalno. Očekuje se i da će od 1. jula biti lakše, ako se otvori prolaz kroz Severnu Makedoniju.

Prema rečima Seničića, sada se na granici između Bugarske i Grčke čeka nepunih sat vremena. I agencije su pripremljene, pa znaju šta im Grci traže od papira. Moraju obavezno da prilože spisak imena putnika, brojeve telefona i mesta gde idu.
- Na moru je sada super, nema gužve, ljudi su zadovoljni i sve je kako treba - objašnjava Seničić. - Ipak, ima i onih koji svoja putovanja otkazuju.Inače, svi putnici koji su prekjuče leteli "Er Srbijom" za Atinu, bili su testirani i rečeno im je da moraju biti u karantinu 24 sata, dok ne stignu rezultati. Ko god je pozitivan moraće u izolaciju 14 dana ili u bolnicu, u zavisnosti od težine stanja. Grčka je najavila da će oni snositi troškove lečenja obolelih.

STARE CENE

SRPSKI turisti, koji su stigli do Grčke, kažu da su im se domaćini izuzetno obradovali, ali i da su cene na nivou prošlogodišnjih. Gostiju skoro i da nema, pa najveći broj Srba koji sad letuju na severu Grčke - uživa. Mnogi hoteli i restorani ostali su zatvoreni, a tako će, izgleda, ostati do kraja leta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije