Ministar Dačić o OTVARANjU GRANICA: „Od juna ulazak u Grčku verovatno i BEZ PCR testa“

Tanjug

20. 05. 2020. u 18:05

Министар Дачић о ОТВАРАЊУ ГРАНИЦА: „Од јуна улазак у Грчку вероватно и БЕЗ ПЦР теста“

Foto: N. Skenderija

U EU postoji načelni stav da je do 15. juna zabranjen ulazak u EU, osim u nekim izuzetnim slučajevima

MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku četvorke - Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, izneta ideja da se četiri zemlje dogovore o sistemu otvorenih granica, odnosno da nije potreban karantin od 14 dana, a verovatno ni PCR test, i da će to stupiti na snagu od 1. ili 15 juna.

- Od 1. juna verovatno za neke kategorije, a od 15. juna verovatno za sve - rekao je Dačić i istakao da se to odnosi na Bugarsku i Grčku.

Kako je rekao, Rumunija neće biti u tom "prvom paketu", jer ta zemlja ima svoje unutrašnje probleme i političke krize.

- Počinje turistička sezona, normalno je da će sve te zemlje razmišljati i brzo raditi na otvaranju svojih granica za turiste - rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da će Srbija otvoriti granice sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, BiH i Albanijom od 1. juna, ali da se čeka potvrda tih zemalja da li će i njihove granice biti otvorene za državljane Srbije.

- Njihovi građani će moći da ulaze u Srbiju, ali te zemlje moraju nama da odgovore da li naši građani mogu tamo da idu. Nisu nam još odgovorili - rekao je Dačić.

Kada je reč o građanima Srbije, koji treba da idu u druge zemlje, to zavisi od konkretnih mera u zemlji u koju odlaze, naveo je Dačić. Ministar je podsetio da je u celom svetu pokrenut postupak relaksacije mera, ali da to neće svuda ići istom brzinom i na isti način.

- U EU postoji načelni stav da je do 15. juna zabranjen ulazak u EU, osim u nekim izuzetnim slučajevima. Tako da će većina zemalja krenuti u relaksaciju putovanja, kada govorimo o prostoru van EU, tek posle 15. juna - rekao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Bane kan

21.05.2020. 04:44

Pa normalno u Grcku treba ici jer tamo ima manje virusa nego u Srbiji. Nama ne treba can PRC test mi smo u tom pogledu iskusni.

GROBARIprotivAV

21.05.2020. 11:31

Glasaću za Dačića jer je Grobar, Srbin iz Srbije, suverenista.koji podržava Trampa i Putina, antiglobalista, protivnik Soroša, Merkelove i SZO i zbog uspešnog lobiranja za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

21.05.2020. 13:08

Dacicu, kako otvoriti granicu s Albanijom? To je kao da otvarate granicu s recimo: Ukrajinom, Ceskom, Slovenijom ili Turskom.