Objavljene preporuke za kupanje na moru i u bazenima: Ove mere se MORAJU POŠTOVATI

Novosti Online

četvrtak, 14. 05. 2020. u 17:30

Објављене препоруке за купање на мору и у базенима: Ове мере се МОРАЈУ ПОШТОВАТИ

Foto: Depositphotos

Prilikom ulaska na sva kupališta obavezna je dezinfekcija ruku na već postavljenim dozatorima s dezinfekcijskim sredstvom

HRVATSKI zavod za javno zdravlje izdao je preporuke za kupanje u moru i na bazenima u dva odvojena dokumenta.

Što se tiče kupanja u moru, vrede opšte preporuke. To su da obaveštenja moraju da budu vidljiva.

- Na vidljivom mestu na ulazu, kao i u samom prostoru gde borave posetioci, neophodno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smernicama o pravilnom ponašanju i merama zaštite kojih se treba pridržavati ili koje važe u tom prostoru - stoji u prvom obaveštenju.

- Za prostore morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 metara kvadratnih neto površine prostora..

Na plažama treba držati razmak od jednog i po metra. Takođe, i u vodi treba držati jednaki razmak.

Nadalje, zakupac plaže treba da odvoji ležaljke tako da osigura fizičku distancu i dezinfikuje ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost prestane da koristi ležaljku pre nego što je upotrebi drugi gost.

Maksimalan broj osoba na bazenima određen je takođe pravilom 15 osoba na 100 metara i držanjem razmaka u vodi od jednog i po metra.

Prilikom ulaska na sva kupališta obavezna je dezinfekcija ruku na već postavljenim dozatorima s dezinfekcijskim sredstvom.

(Index.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije