SA zaradom većom od 1,5 milijardi dolara od turizma, većem brojem stranih turista od domaćih i dvocifrenim rastom broja noćenja inostranih gostiju, Srbija je od prošle godine postala ozbiljna turistička sila.

Srbija je od turizma u prvih devet meseci zaradila 1,3 miliona evra, što je osam odsto više nego lane. U Srbiji je prošle godine boravilo 3.689.983 turista, što predstavlja rast od osam odsto. Međutim, najviše raduje činjenica da su 1.846.551 gostiju bili strani turisti, a 1.843.432 domaći.

Pročitajte još: I stranci vole srpske terme: Banjski turizam izlazi iz zapećka


- To je prvi put da je broj stranih gostiju premašio domaće - kaže Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije.- Podaci o broju dolazaka i noćenja turista u Srbiju za 2019. ukazuju da je u turističkom smislu prošla godina bila rekordna, sa najboljim rezultatima do sada.

Pored neverovatnog porasta broja stranih turista, premašena je i cifra od deset miliona noćenja, kojih je bilo ukupno 10.073.299, što je porast od osam odsto u odnosu na lane. Srbija ima i dvocifreni rast broja noćenja stranih turista, što je značajno iznad evropskog proseka.

Naime, u Srbiji je samo u decembru boravilo 269.422 turista, što je 15 odsto više, ali gosti su ostvarili 20 odsto noćenja više nego lane! U odnosu na decembar 2018. godine, broj domaćih posetilaca je bio veći za 15 procenata, a stranih za 14,9 odsto. I jedni i drugi su ostvariji 20 odsto noćenja više nego lane, što je postigla retko koja zemlja u Evropi.

Kako nastaviti trend rasta?

- Ove godine nam je u planu intenzivna promotivna kampanja na globalnom i lokalnom nivou - ističe Labovićeva.- U skladu sa najnovijim trendovima u turizmu planiramo još intenzivnije kampanje na društvenim mrežama i drugim kanalima digitalne komunikacije. Bićemo prisutni na svim dosadašnjim tržštima uz poseban fokus na Rusiju, Nemačku, Francusku, Tursku i zemlje regiona.

CRNOGORCI NE ŽALE PARE

NAJDRAŽI gosti i dalje dolaze iz Republike Srpske, jer su najbrojniji i najviše troše - 239 miliona dolara u prvih devet meseci.
Prema podacima NBS na drugom mestu po potrošnji u Srbiji su Britanci, pa Crnogorci, Nemci i Hrvati. Zanimljivo je da crnogorski turisti više troše u Srbiji 95, a srpski 69 miliona dolara, iako ova zemlja ima more.

BROJKE

1,5 miliona dolara zarada
3,6 miliona turista
10 miliona noćenja