AKO ste gurman, a pritom volite avanturu i putovanja morate da posetite barem jedan ovih pet bizarnih restorana.

RESTORAN “DA PAOLINO”, KAPRI (ITALIJA)

Ovaj restoran nalazi se na ostrvu Kapri u Italiji, na više nego atraktivnoj turističkoj destinaciji.

Smešten je ispod ogromnog limunovog drveća, koji se prostiru duž čitavog spoljnjeg dvorišta. Krošnje se nadvijaju iznad svih stolova, a stabla nemaju sezonu tako da debeli sunčani limuni kapaju sa grana koje su takođe ukrašene mirisnim belim cvetovima.

Zakačene su i atraktivne sijalice koje dodatno prave romantičan ambijent. Glavno jelo je cvet od tikvica, morski plodovi i naravno riba i testenine.RESTORAN “VEČERA NA NEBU”, ATINA (GRČKA)

Restoran "Večera na nebu" počeo je sa radom 2015. u Atini i pruža najbolje panoramsko razgledanje grada uz vrhunski gastronomski užitak. Sve u svemu jedinstveno životno iskustvo.

Smešten je na 40 metara iznad zemlje - na mestu sa kog možete da napravite najbolji selfi, da gledate zalazak sunca iznad Akropolja i priredite romantičnu večeru dok se pale gradska svetla. Cela priča je nastala kad se kompanija koja radi instalacije i postavlja dizalice u zabavnom parku dogovorila sa kulinarsko-gurmanskom agencijom.

Krajnji rezultat je leteći tanjir i večera na nebu sa stolom za 22 osobe. Jelovnik se sastoji od 6 jela koja spajaju grčku tradiciju i modernu kulinarsku inspiraciju. Tu su i ukusna grčka vina, koja su poznata po kvalitetu.“MODERAN TOALET”, TAJPEJ (TAJVAN)

Sve je počelo tako što je jedan od idejnih tvoraca i osnivača čitao strip mangu u vc-u. Restoran je pokrenut 2004. i u osnovi je jedno ogromno kupatilo.

Po zidovima vise toalet-papiri, a čokoledni sladoled dobićete u obliku izmeta serviranog u vc šolji. Ručaćete za sudoperom pretvorenom u sto, a čaše su u obliku pisoara.


“ITHAA UNDERSEA” RESTORAUNT, OSTRVO RANGALI (MALDIVI)

Itha znači "biserna majka". Ovo je prvi podmorski restoran na svetu. Nalazi se pet metara ispod vode. Imate utisak kao da ste u ogromnom akvarijumu.

Iznad vas plivaju ribe, ajkule i raže i pruža vam se pogled na okolne živopisne vrtove korala. Jela su zapadnog i maldivskog porekla, a za večeru se obično jede kavijar. Takođe imaju odlične koktele, a ovde se mogu organizovati i venčanja.

Stolovi su drveni sa modernim lampama iznad tanjira. Deci je zabranjen ulaz, pošto je ovo restoran samo za odrasle. 2014. godine ocenjen je kao "najlepši restoran na svetu".


“DE KAS”, AMSTERDAM (HOLANDIJA)

Restoran kraj gde se obroci prave isključivo od svežih proizvodima koje su sami uzgojili. Tamo se dnevni meni priprema pomoću najsvežijih sastojaka naravljenih u bašti pri izlasku sunca istog dana kada tamo ručate.

"De Kas" je plastenik u Amsterdamu koji je trebao da bude srušen 2001. ali ga je spasao kuvar sa Mišelinovom zvezdicom Gert Jan Hageman i napravio jedinstveni restoran. Začinsko bilje, jestivo cveće, mediteransko povrće uzgaja se i bere u plasteniku i bašti nadomak restorana, a sam Hageman obrađuje zemlju, sadi..