I DOK zima još pošteno nije ni zagazila u naše krajeve, deo aranžmana za letovanje već je prodat! Turističke agencije su krajem oktobra izašle sa ponudama za leto. Najveći broj odnosi se na najam apartmana u Grčkoj, a sniženja idu i do 45 odsto. Aranžmani za odmor u Turskoj i Egiptu, kako poručuju iz agencija, biće skuplji i za 10 odsto.

Kako nam je ispričao Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, ima velikih popusta za apartmane u terminima sredinom maja, ili početkom i krajem septembra.


PROČITAJTE JOŠ: "Crni petak" za srpske turističke agencije: Besplatan avion, gratis hoteli, popust za doček

- U tom terminu uglavnom je besplatan smeštaj, samo se plaća prevoz - govori Seničić. - Za udarne termine popusti će biti od 20 do 30 odsto, dok će hoteli davati pouste i do 40 odsto. Tako da bi bilo dobro da onaj ko zna tačan datum kada bi išao na letovanje što pre odluči i iskoristi popuste. Zasada je tražnja veća za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Od januara će, kaže Seničić, biti sniženja za avio-aranžmane. Ono što je sigurno to je da će za Grčku biti popusti i do 45 odsto. Priča se o poskupljenjima aranžmana, ali Seničić veruje da će cene biti slične kao i prošle godine.

Prema rečima Mirka Milanovića, iz agencije "Viva travel" , prodaja aranžmana, poslednjih godina, počinje već u oktobru i novembru. Tada i hoteli i agencije daju najveće popuste.

- Najpovoljnija nam je Grčka, autobusom, paket-aranžman, prevoz i smeštaj, za samo 49 evra u maju - ispričao nam je Milanović. - U sezoni, aranžmani su od 200 evra pa nagore. Cene će biti manje-više slične kao i prošle godine. Za apartmane u Grčkoj spremili smo popuste od 15 do 20 odsto, a za hotele i do 45.


PROČITAJTE JOŠ: Rusi i Kinezi zainteresovani za zimske atrakcije na Jahorini

TAKSE

Agencije od januara više neće moći da iskazuju cene u dinarima i evrima, i da u avio-prevoz ne uključuju vrednost takse.

- Ranije smo Rim avionom reklamirali da košta 300 evra, a da su takse 130, a sada ćemo morati da napišemo da je put 430 evra - objašnjava Milanović. - Dok se ne naviknu, putnicima će to izgledati kao da su aranžmani poskupeli.