Ćevapčići i Đurđevdan, suze i selfiji: Balkanske ture hit među - Balkancima

A. Mikata

subota, 23. 11. 2019. u 23:07

Ћевапчићи и Ђурђевдан, сузе и селфији: Балканске туре хит међу - Балканцима

Sarajevo Depositphotos

Sve je veće interesovanje za putovanja po regionu

ĆEVAPČIĆI i Đurđevdan, suze i selfiji - balkanske ture su među Balkancima sve popularnije. Grčki turisti žele da upoznaju ostale balkanske prestonice, albanski bi da vide kako izgleda Beograd, bugarski bi da se provode u Srbiji "kao nekada", a srpske zanima da li kafa i ćevapi na Baš-čaršiji i dalje imaju isti ukus. Ove ture koštaju od 69 do 129 evra, a uključuju dva noćenja u dobrom hotelu, izlete, posete vinskim podrumima, večere uz muziku...

- Putovanja po regionu su sve popularnija i najmanje jednom mesečno vodimo naše turiste do Ohrida i Skoplja, Sarajeva i Trebinja ili Sofije i Plovdiva - kaže Ljubiša Nešovanović iz "Robinzon travela". - Dovodimo i albanske turiste koji obožavaju Skadarliju. Nedavno smo imali 150 albanskih farmaceuta kojima je naročito zadovoljstvo bilo da naprave fotografije kod Palate "Albanija" i natpisa "Skadarska ulica". Prvomajsko putovanje u Albaniju naši turisti mesecima unapred rezrvišu mesto, jer je to prilika da vide tamošnje srpske spomenike, pravoslavne manastire i freske Svetog Save.

Pročitajte još - NEOBIČNA AVANTURA: "Jugom" preko Balkana

Svakog vikenda na Zemunskoj pijaci mogu da se vide autobusi sa grčkim turistima koji sa pažnjom posmatraju šta se na tezgama prodaje. Njih najviše zanima srpski način života, a često putuju i u Istanbul gde ih zanimaju grčki tragovi. U isto vreme i turski turisti putuju u Solun i Bitolj da vide gde je rođen i gde se školovao Kemal Ataturk. Srpski turisti idu u Sofiju da vide grob kralja Milutina, a Bugari dolaze kod nas da uživaju uz srpsku muziku.

- Gosti iz regiona su naši najbrojniji turisti - kaže Slobodan Unković iz Turističke organizacije Beograda. - Turisti iz Republike Srpske, Crne Gore, Turske, Rumunije, Hrvatske, Bugarske i ostalih zemalja su godinama u vrhu liste zemalja odakle nam dolaze turisti. Takođe, balkanske ture su jedini način da dovedemo interkontinentalne turiste koji ne bi nikada došli samo zbog jedne zemlje. Ni Amerikanci često ne dolaze samo zbog Pariza, već žele da vide nekoliko zemalja.

Solun

MUZIKA

BALKANSKE turiste često spaja muzika. Tako uveče mnogi pevaju sevdalinke na Baščaršiji. U taverni "Dve gitare" u Draču su naučili da pevaju pesmu "Đurđevdan", ali sa početnim slovom "Z".

TOP PET NAJBROJNIJIH TURISTA U BEOGRADU


Turaka 64.237

Hrvata 39.354

Republika Srpska 35.350

Grka 32.031

Bugara 26.260

Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije