PRODUŽENI vikend za Dan primirja mnogi će iskoristiti da otputuju. Oni koji nisu uplatili aranžman u nekoj od srpskih banja ili planina, a nemaju želju ili mogućnost ni da odu na neku od omiljenih kratkih destinacija u inostranstvu, mogu organizovati posetu nekom od gradova i turističkih mesta u Srbiji. I za jednodnevni izlet sa porodicom, međutim, treba izdvojiti mininum 50 evra.

Pročitajte još: Bliži se kratak odmor za Dan primirja: Evo koje destinacije su oduševile srpske turiste

Najviše novca odlazi na gorivo i hranu, a ni ulaznice za turističke lokalitete i muzeje nisu zanemarljiva stavka. Jer, gotovo da nema mesta koje može da se poseti, a da se ne otvara novčanik.

Pročitajte još: Šokantni podaci o turizmu: Crnogorci i Hrvati više potrošili kod nas nego mi kod njih

U okolini Subotice i Palića, gotovo da nema porodičnog ručka u nekom od salaša, bez 3.000 dinara. Ulaznica za odrasle u palićkom zoo-vrtu je 300 dinara, a za decu do 15 godina 200. Oni koji krenu na sever, mogu svratiti i do Novog Sada, a predah od gradske vreve lepo je potražiti na padinama Fruške gore. Izletišta, poput Letenke i Andrevlja, definitivno su jedan od najboljih izbora za decu. Neizostavna destinacija, u ovom delu Vojvodine su i Sremski Karlovci. Za obilazak Patrijaršijskog kompleksa, Saborne crkve, vinskih podruma i Karlovačke gimnazije, treba ukupno izdvojiti oko 470 dinara, koliko košta ulaznica za odrasle, dok deca plaćaju 290 dinara.

Interesantna destinacija za izlete je i Jagodina. Za obilazak zoo-vrta u ovom gradu treba izdvojiti 300 dinara, a deca plaćaju 150. Karte za Muzej voštanih figura za odrasle su 200, a za mališane 150 dinara. Sve atraktivnije mesto postaje i Svilajnac. Jedinstvena atrakcija svakako je Prirodnjački centar Srbije. Karta za "Dino park" je 500 dinara, a za decu 350. Nešto jefitniji je obilazak Resavske pećine, 350 dinara, a mališani plaćaju 300.

Ko je raspoložen za obilazak Arheološkog parka Viminacijum treba da izdvoji 600 dinara za ulaznicu za odrasle i 400 dinara za decu. Posle obilaska Rimskog grada, termi, afmiteatra, mauzoleja, dalje se može uputiti ka Golupcu i nedavno obnovljenoj tvrđavi. U zavisnosti od zone koja se obilazi, cene karata su za odrasle od 800 do 1.200 dinara, dok je za mališane razgledanje gratis.

Foto Dimitrije Gol/Tanjug

Na nekih 290 kilometara od Beograda, za ljubitelje nesvakidašnje prirode, jedna od najvećih atrakcija svakako je Đavolja varoš. Cena pojedinačnih ulaznica za ovaj lokalitet je 350 dinara.

BEOGRADSKE ATRAKCIJE

JEDNA od najposećenijih destinacija i ovog vikenda tradicionalno će biti beogradski zoo-vrt. Karte za odrasle koštaju 500 dinara, a za decu 300. Za one koji se odluče da posete prestonicu dobar izbor bi mogli biti i Muzej nauke i tehnike, gde je cena ulaznice 200 dinara, u Muzeju iluzija ulaz je 600 dinara za odrasle i 400 za decu. Karte za panoramsko razgledanje, sa vrha Avalskog tornja, košta 300 dinara.