BEČ se ubrzano ukrašava, montiraju se drvene kućice, peku se perece, kuva se vino i kiti se jelka ispred Gradske kuće, jer će sledećeg petka 15. novembra u austrijskoj prestonici biti otvoren prvi božićni vašar.

Tradicionalno, u 16 časova će anđeo (najlepša bečka studentkinja) "sleteli" sa Gradske kuće (Rathausplatz) i sa gradonačelnikom uz bleh muziku zvanično otvariti sezonu božićnih vašara. Tog trenutka će zasijati grad i 150 drvenih tezgi će početo da mirišu na kuvano vino, pržene bademe, krofne i ostale zimske đakonije. Ispred Gradske kuće svakog dana od 10 do 22 časa radiće lunapark, u specijalnoj kućici će se primati pisma za Deda Mraza, biće otvoreno klizalište na 3.000 kvadrata i sve tezge, a od 16 časova će gospel horovi pevati božićne pesme. Svake godine, ispod drveta ukrašenog svetlećim srcima, neki momak zaprosi devojku. Za decu su najzanimljivije radionice koje se organizuju u prizemlju Gradske kuće gde mogu da prave poklone: sveće, kolačići, šolje...

Pročitajte još - BOŽIĆNI VAŠAR U BEČU: Miris punča za praznike

Srpskim turistima je dobro poznat i vašar na Trgu Marije Terezije sa 70 tezgi, jer u blizini su parkirani autobusi, a otvara se 20. novembra. Najstariji je božićni vašar je u Frajungu gde se održava od 1772. godine, a danas se tu prodaju austrijski suveniri. Starijim posetiocima su namenjeni romantični vašari ispred baroknih palata Belvedere i Šenbrun, a mladima zabava u Prateru i Muzejskom kvartu gde didžejevi nastupaju svake večeri. Svi božićni vašari se zatvaraju do 26. decembra, ali se program nastavlja do 7. januara.

Zanimljivo je da su božićni vašari nastali u Bavarskoj gde se i danas većina strogo drži tradicije, pa počinju tačno četiri nedelje pre 25. decembra. Prvi se otvaraju vašari u Ahenu i Dizeldorfu 22. novembra, slede Berlin 25, Drezden 27, pa Nirnberg 28. novembra.PERECE PUNE BUDžET

BOŽIĆNI vašari se u Beču svake godine otvaraju sve ranije, jer ova manifestacija puni budžet grada.

Prošle godine je Beč ostvario 16,5 miliona noćenja (hoteli nude 66.000 ležajeva), a zarada je iznosila rekordnih 793 miliona evra. Najbrojniji turisti su Nemci, pa domaći gosti, slede turisti iz SAD, Velike Britanije i Italije.


ŠOLjE SU SVE SKUPLjE

KUVANO vino, punč, kafa, čaj, topla čokolada i ostali vrući napici se piju iz šolja koje mogu da koštaju od pet do 6,5 evra.

Piće košta oko 3,5 evra, a ko ne želi da ponese šolju kao suvenir dobiće dva evra nazad. Zanimljivo je da je piće svake godine sve skuplje, a početna cena sa šoljom je iznosila od tri do četiri evra. Istina, nekada je Beč imao samo jedan dizajn šolja na sivm štandovima, a sada su sve lepše i zanimljivije.