Srpski hotelijeri postali članovi evropskog udruženja HOTREK

A.Mikata

17. 10. 2019. u 11:30

Српски хотелијери постали чланови европског удружења ХОТРЕК

Foto Hores udruženja

Svakog meseca se, u proseku, otvaraju po dva hotela. Spremni smo za Olimpijadu
EVROPSKO udruženje hotela, restorana i kafića HOTREK je na 79. Generalnoj skupštini u Dubrovniku primilo u članstvo HORES Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije.


HORES će ubuduće predstavljati interese hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije među evropskim hotelima, restoranima i kafićima.


Takođe, članovima HORES-a, evropske kolege, biće u prilici da prenesu bogata iskustva svog rada i evropske standardne u poslovanju.


- Želimo dobrodošlicu HORES-u kao 44. članu HOTREK-a u Evropi - rekao je Jens Zimer Kristensen, predsednik HOTREK-a.


- Pruživši podršku srpskoj hotelsko- ugostiteljskoj industriji i dajući joj mogućnost da predstavi i promoviše svoje interese u evropskim okvirima, HOTREK će povećati i svoju efektivnost i efikasnost.


Republika Srbija je, prema podacima Svetske turističke organizacije u prethodnoj godini imala najveći rast turističkog prometa od oko sedam odsto u Evropi, a 2018. godina je bila rekordna godina srpskog turizma, sa oko 3,5 miliona dolazaka i 9,4 miliona noćenja (rast od 11 odsto). Procenjuje se da će i ova godina oboriti rekorde domaćeg turizma.


Pročitajte još: Tajni gost jede i deli zvezdice


- U poslednjih pet godina u Srbiji je otvoreno 137 novih hotela, u proseku po dva mesečno - kaže Georgi Genov, direktor HORES-a.


- Popunjenost hotelskih soba je veća od 80 odsto, što je rekord u poslednjih 10 godina.


Srbija ima 372 hotela, a još 20 će biti otvoreno na Zlatiboru, u Vrnjačkoj, Prolom i Lukovskoj banji. Beograd ima 112 hotela, a sledeće godine je najavljeno otvaranje još 12, sa tri i četiri zvezdice.


- Iako Beograd i dalje nema superior luksuzan hotel imamo 9.000 ležajeva, što je dovoljno da se kandidujemo za sve manifestacije - ističe Genov.


- Srbija je, dakle, spremna za najvaće svetske događaje, pa čak i Olimpijadu!


NEMA VIŠE "PRINUDNIH" GOSTIJU


BEOGRADSKI hotelijeri su do pre nekoliko godina živeli od "prinudnog" turizma, odnosno poslovnih gostiju i posetioca sajmova.


- Jesen je nekada bio najkritičniji period godine za hotelijere, a sada su sobe pune turista - objašnjava Genov.


- Konačno su hotele počele da pune turističke grupe umesto samo individualnih gostiju. To je prava stvar i najbolji pokazatelj da turizam u Srbiji cveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)