Američki časopis: Ovo je pravo vreme da posetite Beograd

Tanjug

04. 10. 2019. u 23:59

Амерички часопис: Ово је право време да посетите Београд

Hram Svetog Save, foto K.Mihajlović

Magazin poziva turiste da našu prestonicu posete već ove jeseni i skreće pažnju na nedavnu izložbu Marine Abramović
Američki turistički magazin „Konde Nast Traveler“ preporučuje turistima u najnovijem izdanju posetu Beogradu, za kojeg kaže da je svetionik balkanske kulture i jedan od najpopularnijih evropskih gradova.

„Ovo je najbolje vreme za planiranje posete srpskoj prestonici u kojoj je prisutno mnoštvo umetničkog sadržaja“, navodi ugledni magazin, koji se izdaje u Njujorku.

Pročitajte još: Marina Abramović: Ja sam srpska umetnica (FOTO+VIDEO)

Magazin poziva turiste da Beograd posete već ove jeseni i skreće pažnju na nedavnu beogradsku izložbu Marine Abramović, koju mnogi smatraju najvećom performans-umetnicom prošlog veka, uz konstataciju da je ona „preuzela“ Muzej savremene umetnosti u Beogradu.

„Izložba „Čistač“ koja traje do 20. januara je njena najveća i najznačajnija retrospektiva, koja prikazuje njenu 50-ogodišnju karijeru. Takođe ovo je njena prva samostalna izložba u zemlji porekla. Na izložbi se može pogledati više od 120 radova", prenosi magazin.

Pročitajte još: Za osam meseci u Srbiji boravilo 2,49 miliona turista

„Konde Nast traveler“ poručuje čitaocima da, ako nikada nisu bili u Beogradu, ova veličanstvena izložba predstavlja najbolji izgovor za upoznavanje srpske prestonice, koja je svetionik balkanske kulture i jednog od najpopularnijih evropskih gradova.

Magazin preporučuje turistima da posete i Muzej Nikole Tesle, za koji kaže da je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Beograda.

„Kolekcija, koja je pod zaštitom UNESKO, svedoči o karijeri Tesle posredstvom njegovih tehničkih inovacija i ličnih ostavština“, ukazuje časopis i dodaje da postoje obilasci na srpskom i engleskom, ali da treba rano stati u red, ako se želi dobiti dobro mesto za demonstraciju njegovih opita.

Magazin ističe da je vredan pažnje i impozantni Muzej avijacije, koji se nalazi u retro-futurističkom zdanju iz 1989, po nacrtima bosanskog arhitekte Ivana Štrausa.

U tom muzeju se nalazi na stotine srpskih aviona, među kojima i dva NATO aviona koje su oborile srpske snage tokom NATO bombardovanja.

Takođe se turistima preporučuje obilazak Hrama Svetog Save, koji se naziva "Sagrada familijom istočne Evrope".

Magazin podseća da je hram tehnički više od veka pod izgradnjom, jer je napredak bio ograničen zbog bombardovanja saveznika tokom Drugog svetskog rata, pa zatim zbog „gušenja“ u vreme komunizma, i u skorijoj prošlosti zbog ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Muzej Nikole Tesle, Foto Z.Jovanović

Veliki napori da se završi enterijer preduzeti su u protekle dve decenije, a jedini deo koji je kompletno završen je Kripta sa lepim mozaicima.

Turistima se preporučuje i obilazak Kalemgdana i Beogradske tvrđave sa kojih se pruža pogled na ušće Save i Dunava.

Taj prostor posetiocima nudi mogućnost obilaska zoološkog vrta, srednjevekovne kule, rimski bunar i vojni muzej sa tenkovima i topovima.

Ne propustite ckvu Ružicu, koja je bila magacin za barut, a u kojoj su svećnjaci napravljeni od metaka.

Dalje magazin čitaocima preporučuje hotele, kao i restorane, uz preporučivanje srpskih specijaliteta, a za večernji izlazak - Beton halu, "kao mesto za žurke".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Bambi

05.10.2019. 00:22

I mozete videti jedinstvene kolapse u saobracaju i nefunkcionalnost svih gradskih sluzbi prouzrokovanom blokadom centra grada od strane taxi prevoznika koji vam trebaju i zbog kojih morate da sipcite ako ocete da vidite neku od znamenitosti.

Milorad

05.10.2019. 02:03

Samo nam još te debele , nepismene svinje trebaju. Bolje da idu u majčinu, prikladnije je.

neznanje ili zavera

05.10.2019. 15:48

Žalosna je ova bela bolnička boja svuda u Bg.Nama ko da je neko popio mozak, kao da neko namerno deceniju već ruži Beograd ovim štetnim koloritom, od logorskog sivog, u komunizmu, do bolničkog belog u tranziciji, kao da ne znaju da su tople boje korisne za grad i državu i turizam.Uporedimo mediteranske divne fasade ili pak ruske prelepe crkve. Na šta bre ovo liči, zašto namerno radite protiv Srbije?

alex miles

06.10.2019. 05:28

Sta je FORA ove sumanute crkvetine kao prva liga turizma Srbije. Niste normalni, kao da su svi ocarani verskim glupostima Srbije. Pre svega, kinezi ne veruju u te gluposti, a vi forsirate. GLUPANDURE VERSKE SRPSKE ! Uf !

I like

06.10.2019. 13:23

@alex miles - Auuuuu kakva si ti ogranicena osoba,ne sigurno ce ici na cajke splavarske po Beogradu.Kada sam prvi put poecivao Amsterdam nisam ga pravenstveno posecivao zbog cuvene ulice i pabova sto bi ti naj verovatnije uradio a i odmor tako proveo.Jadno je to,kad bi kasnije upozno Holandjana u BGu i pricao mu o svojoj poseti Ansyerdamu i ucpomenama,skonto bi da si prost.

Ima toj tvojoj bolesti leka

06.10.2019. 15:06

@alex miles - samo se moraš javiti stručnim službama... na vreme...

Miki

07.10.2019. 17:58

@alex miles - Sinko ja vidim da je tebi teško, ali ne znam kako da ti pomognem. Upaliću ti jednu sveću uz želju za brzo izlečenje i oporavak.

Boki

15.10.2019. 14:31

@alex miles - Covek je najpametniji dok drzi usta zatvorena. Pitam se samo da li je ivaj covek svestan glupisti koje je napisao.Prijatelljski savet, ne govori, ne komentarisi vec samo cuti. Takav si opadan za samog sebe. Okolina ce se vec distancirati od takvih.