SRBIJA ne odustaje od oživljavanja turizma i povećanja broja domaćih gostiju koji će svoj odmor provesti u našoj zemlji. Kako "Novosti" saznaju, Vlada Srbije ima u planu da i za sledeću godinu odvoji novac kako bi podelila najmanje 100.000 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara. Prošle godine, već krajem aprila, bili su utrošeni svi vaučeri, pa je država naknadno odobrila novac za još 20.000.

Prema rečima Miroslava Kneževića, državnog sekretara u Ministarstvu turizma, namera je da se i sledeće godine startuje sa 100.000 vaučera, pa ukoliko bude dobro interesovanje, da se odvoje dodatna sredstva.

- Najtraženiji su bili Sokobanja, Vrnjačka Banja, Sijarinska i Ribarska Banja, Zlatibor, Kopaonik, Divčibare, Palić i Srebrno jezero. Ljudi su vaučere koristili i za odmor na Zlataru, Tari i u banji Gornja Trepča - kaže Knežević. - Najveći deo vaučera otišao je penzionerima, oko 55 odsto. Za njima su zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara mesečno (33 odsto) i nezaposleni.

Kako nam je objasnio Knežević, zahteve za vaučere najviše su predavali građani Beograda, Leskovca, Niša, Pančeva i Novog Sada. Destinacije koje se traže su već ustaljene, nema nekih novih iskakanja. A, Sokobanja je, recimo, produžila svoju sezonu. Ovo mesto beleži i rast domaćeg prometa, zahvaljujući ovim podsticajima u turizmu.

Od kada je počela akcija države 2015. godine, podeljeno je 372.000 vaučera, u vrednosti od blizu 1,86 milijardi dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Da li ste putnik ili turista?


- Od 2015. do 2018. godine naša zemlja beleži rast noćenja domaćih turista za oko 34 odsto - govori Knežević. - Tome su sigurno doprineli vaučeri. Uz to, imamo i povećan prihod od boravišnih taksa, vanpansionske potrošnje, ali raste i prosečno zadržavanje domaćih gostiju na destinacijama. Kada smo počeli sa ovom akcijom, imali smo zainteresovanih svega 243 ugostitelja, koji su hteli da prime vaučere. Ove godine ih je bilo 1.369 na više od 60 destinacija u Srbiji.


PROČITAJTE JOŠ - Ispunjena kvota za državne turističke vaučere

PRAVILA

VAUČER u vrednosti od 5.000 dinara koristi se isključivo za plaćanje smeštaja, na destinaciji koja nije mesto prebivališta korisnika. Ugostiteljski objekat mora da bude legalizovan, što važi i za privatni smeštaj.

Sva potrebna dokumenta predaju se na šalterima JP "Pošte Srbije", najmanje mesec dana pre planiranog puta.