POČETKOM sledeće godine Ministarstvo turizma doneće dva pravilnika, koji bi trebalo da regulišu rad turističkih agencija, kako bi se obezbedila veća zaštita domaćih putnika i turista. Tako će, turističke agencije biti podeljenje u četiri kategorije i svaka će imati različit iznos garancija putovanja i potrebnog depozita.

Ovo je izjavio ministar turizma Rasim Ljajić, povodom obeležavanja Svetskog dana turizma. Kako je rekao, sredinom sledeće godine biće u primeni i e-turizam.

- To je centralni informacioni sistem u oblasti turizma i ugostiteljstva, uz pomoć kojeg ćemo imati realnu sliku broja ugostitelja i turista, što će biti osnova za dalje planiranje razvoja turizma - istakao je Ljajić. - Ovu godinu obležilo je donošenje novog Zakona o turizmu i ugostiteljstvu u martu. Njime je uvedeno paušalno oporezivanje ugostitelja u cilju smanjenja sive ekonomije.

Kako je rekao Ljajić, prošle godine u srpskoj prestonici bili je prijavljeno 2.500 kategorisanih ležajeva, a ove godine ih ima 3.800. U Novom Sadu ih je bilo 600, a sada ih je 1.100. Broj prijavljenih ležajeva povećava se na Zlatiboru, ali i u drugim mestima u Srbiji.

Pročitajte još: SVETSKI DAN TURIZMA: Kuršumlija izabrana za izuzetnu destinaciju (VIDEO)


Na razvoj turizma u Srbiji uticala je i promocija naše zemlje, naročito na kineskom tržištu. Zbog dobre reklame kineski turisti su u prvih osma mesici bili na prvom mestu po broju dolazaka. Uz to, povećanje broja gostiju imamo i zbog vizne liberalizacije, pa tako građani iz 92 zemlje mogu da nas posete bez ikakve papirološke barijere.

- Turizam je grana privrede gde je zaposleno najviše mladih ljudi i žena - ispričao je Ljajić. - Čak 47 odsto mladih i skoro 60 odsto žena radi u turizmu.

ULAGANjE U HOTELE


U Srbiji je ove godine otvoreno 15 novih hotela, od kojih su tri otvorena u Beogradu. Kako je najavio ministar turizma Rasim Ljajić, još tri nova hotela će biti otvorena u Beogradu do kraja ili početkom naredne godine.

- Do kraja 2020. godine u Srbiji će biti izgrađeno još oko 20 hotela, a time se približavamo cifri od 400 hotela u zemlji - kazao je Ljajić. - Srpski privrednici trebalo bi da koriste subvencije države za izgradnju hotela u banjskim mestima. Do sada je potpisano devet ugovora o dodeli sredstava.

KURŠUMLIJA NAJBOLjA


KURŠUMLIJA je dobitnik priznanja u okviru nacionalnog konkursa za izbor "Izuzetne destinacije Evrope" u Srbiji! Prateće destinacije su Pećinci i Kruševac. Tema nacionalnih EDEN konkursa, održanih u 16 evropskih zemalja, bila je "Zdravstveni i velnes turizam".