AUSTRIJSKI TURISTI U BEOGRADU: Traže folklor i srpsku hranu

A. M.

sreda, 25. 09. 2019. u 14:24

АУСТРИЈСКИ ТУРИСТИ У БЕОГРАДУ: Траже фолклор и српску храну

Foto: K. Mihajlović

Tri grupe sa oko 1.800 austrijskih seniora provodi jesenji odmor u prestonici. Šest noći će provesti u srpskoj prestonici i svaki dan idu na izlet

OKO 1.800 austrijskih seniora odlučilo je da jesenji odmor provede u Srbiji, jer je konzorcijum agencija "Top turs" i "Rubikon travel" pobedio u konkurenciji pet zemalja.

Oni su osmislili novi nacionalni turistički proizvod "Jesen u Beogradu" u okviru kojeg će, za početak, tri ture austrijskih turista sa po 10 autobusa posetiti Beograd. Prva grupa je otišla, a trenutno u Beogradu boravi druga grupa austrijskih penzionera.

Austrijski seniori su odlični turisti, jer je čitav program osmišljen tako da posećuju restorane i kulturne događaje, pa će od njih zaraditi čitava niz privrednika. Rade Jovanović, iskusni vodič koji govori sedam jezika i poznat je po nadimku Kinez, kaže da su im prvi utisci o Beogradu odlični i da im je jedini problem gde da kupe razglednice?! Svi vodiči imaju uniforme i strog program.

- Sve je organizovano "pod konac" i satnica se poštuje u minut - ističe Rade. - Na turistima je samo da uživaju, a provod im je osmišljen do tančina.

Pored tradicionalne večere u Skadarliji, posete zadužbini Karađorđevića na Oplencu i Kući cveća na Dedinju, ručka na salašu i u šumadijskom domaćinstvu, degustacije oplenačkih i karlovačkih vina, krstarenja rekama, penjanja na Avalu, posete Krušedolu, jedan od zahteva je bio i kulturni program koji je organizovan na Kolarcu. Tražili su folklor, klasičan balet i Olivera Njega. Program je na nemačkom, profesor Nikola Rackov. Ovo je prva grupa od 500 turista, a u nedelju stiže druga, pa treća.

POGLEDAJTE JOŠ: Posle tri decenije sve više francuskih turista u Srbiji

- Oduševljeni su programom i organizacijom i ukoliko se vrate zadovoljni, možemo na proleće da očekujemo i čarter seriju - kaže Biljana Radulović iz "Top tursa". - Isti program ćemo kandidovati i u Belgiji i ostalim evropskim zemljama koje imaju jaka penzionerska udruženja.

Sve tri grupe austrijskih seniora će provesti šest noći u Beogradu, a aranžman je na bazi punog pansiona. Svakog dana idu na izlet, a u sklopu priče o Banatu je i poseta Temišvaru. Prosečan boravak stranih turista u Srbiji je 48 sati, a austrijski seniori ostaju čitaju nedelju.


SVUDA DOKTORI

UZ grupu od 500 seniora uvek putuju tri lekara i jedan bolničar koji u rancu nosi sve što je potrebno za prvu pomoć.

Većina seniora su u najboljoj kondiciji, izuzetno su pokretni i odličnog zdravlja, ali doktori su tu da pomognu i oko manjih problema koje izazivaju umor i masna srpska hrana. Inače, jedan od vodiča je u invalidskim kolicima i izuzetno je tražena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije