ŽIVIMO u istoj ulici, na Dunavu, i treba da se posećujemo, ovim rečima je dočekano 500 austrijskih seniora koji su prethodnica serije grupa turista +50 iz ove zemlje koji su odlučili da jesenji odmor provedu u Srbiji.

Osmišljen je novi nacionalni turstički proizvod "Jesen u Beogradu" u okviru kojeg će, za početak, tri ture austrijskih turista sa po 10 autobusa posetiti Beograd. Prva grupa stigla je u nedelju, 15. septembra, a u ponedeljak su posetili Kolarac, gde su upoznali srpsku kulturu.


- Austrijski seniori su divni turisti, jer čitav program je osmišljen kroz restorane i kulturne događaje, pa će od njih zaraditi čitava niz privrednika - kaže Rade Jovanović, iskusni vodič koji govori sedam jezika i poznat je po nadimku Kinez.


Rade kaže da su im prvi utisci o Beogradu odlični i da im je jedini problem gde da kupe razglednice?! Svi vodiči imaju uniforme i strogi program.


- Sve je organizovano "pod konac" i satnica se poštuje u minut - ističe Rade.- Na turistima je samo da uživaju, a provod im je osmišljen do tančina.PROČITAJTE I: Udobnost ili ušteda? Da li i kako putujete do željene destinacije


Pored tradicionalne večere u Skadarliji, posete Karađorđevićima na Oplencu i Kući cveća na Dedinju, ručka na salašu i u šumadijskom domaćinstvu, degustacije oplenačkih i karlovačkih vina, krstarenja rekama, penjanja na Avalu, poseti Krušedolu, jedan od zahteva je bio i kulturni program koji je organizovan u Kolarcu. Tražili su folklor, klasičan balet i Olivera Njega. Program je vodio na nemačkom profesor Nikola Rackov. Ovo je prva grupa od 500 turista, a u nedelju stiže druga, pa treća.


- Oduševljeni su programom i organizacijom i ukoliko se vrate zadovoljni možemo na proleće da očekujemo i čarter seriju - kažu domaćini.- Isti program ćemo kandidovati i u Belgiji i ostalim evropskim zemljama koje imaju jaka penzionerska udruženja.BROJKE
3 doktora prate svaku grupu 10 autobusa dovozi turiste 500 seniora ima svaka grupa 1.8000 austrijskih seniora


Sve tri grupe austrijskih seniora će provesti šest noći u Beogradu, a aranžman je na bazi punog pansiona. Svakog dana idu na izlet, a u sklopu priče o Banatu je i poseta Temišvaru. Prosečan boravak stranih turista u Srbiji je 48 sati, a austrijski seniori ostaju čitaju nedelju.


SVE JE SAVRŠENO


PREDSEDNICA Udruženja austrijskih penzionera Gerlice Zerh se oduševljena Srbijom, prijemom, organizacijom i nada se da će svi njeni članovi poneti lepe uspomene.

Oko 1.800 austrijskih turista provešće jesenji odmor u našoj zemlji zahvaljujući projektu konzorcijuma domaćih turističkih agencija koje su potisale ugovor sa Udruženjem penzionera Austrije.SVUDA DOKTORI


UZ grupu od 500 seniora uvek putuju tri doktora i jedan bolničar koji u rancu nosi sve što je potrebno za prvu pomoć.


Većina seniora su u najboljim godinama, izuzetno su pokretni i odličnog zdravlja, ali doktori su tu da pomognu i oko manjih problema koje izaziva umor i masna srpska hrana. Jedan od vodiča je u invalidskim kolicima i izuzetno je tražena.