Sledeće godine Grčka još skuplja?!

A. MIKATA

24. 08. 2019. u 22:41

Da li ćemo za letovanje na Egeju ubuduće morati da izdvojimo dodatni novac. Već je ova sezona lošija, očekuje se i recesija u Nemačkoj, ali Grci ne odustaju od skoka cena

Следеће године Грчка још скупља?!

Depositphotos

EFHARISTO što ste bili, ali naredne godine ćemo biti malo skuplji! Ovim rečima su grčki hotelijeri ovog leta ispratili mnoge srpske turiste, ubeđeni da će već od jeseni podići cene, jer očekuju još veće interesovanje za ovu sredozemnu lepoticu.

- Nažalost, treba očekivati veće cene za narednu sezonu - iskren je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA. - Međutim, mislim da se to, pre svega, odnosi na hotelski smeštaj u Grčkoj, dok ćemo apartmane možda plaćati kao i ove godine.

Kao jedan od razloga za to navodi se i otvaranje novih tržišta kada su turisti u pitanju.

- Rumuni, a delom i Bugari su se do sada najviše kupali u Crnom moru i u Turskoj, ali se u sve većem broju spuštaju ka Egeju - ističe Seničić. - Kada je veća potražnja odmah je i viša cena. Mi smo za Grke ozbiljno tržište u zakupu apartmana, ali za hotele nismo. Nemci zakupljuju ozbiljan broj soba, a rumunske agencije su prilično agresivne u potrazi za smeštajem. Podsetimo, rumunsko tržište ima 21 milion stanovnika.

Ipak, ostaje da se vidi da li će se Grci preračunati kada je reč o sledećoj sezoni. Već ovog leta je zabeležena nešto slabija poseta, a sve više se najavljuje ekonomska recesija u Nemačkoj, koja će se preliti i na celu Evropu.

Primetno je da su mnogi grčki domaćini već ove godine podigli cene za mnoge apartmane. Lane su koštali 40, a sada su za njih tražili 70, pa i 90 evra!


- Još nismo dobili cene za naredno leto - kaže Mirko Bauk, iz "Odeon vorld travela". - Ne očekujem povećanje, već da će cene biti na nivou ovogodišnjih. Istina, mi ne radimo sever Grčke, već ostrva, a tamo nema tolike navale kontinentalnih gostiju kao što je to slučaj sa Halkidikijem i okolinom. Na ostrvima su glavni gosti Englezi i Skandinavci, koji su ove godine zakazali kada je reč o poseti.

I Srđan Andrejević, iz "Argusa", slaže se da je sezona u Grčkoj ove godine bila loša, a ističe da će naredna biti prelomna.

- Grci bi morali da "siđu" 20 odsto sa cenama, a oni planiraju da ih toliko povećaju za sledeću sezonu - naglašava Andrejević. - Pošto imaju 20 odsto manje gostiju sa severa Evrope, Grci kao da su odlučili da "kazne" goste iz regiona. Da bi spasli sezonu grčke gazde su davale apartmane u bescenje na licu mesta i tako su urušili biznis sa većim agencijama. Ukoliko se ne dozovu pameti menjaćemo destinaciju, jer prelaze svaku granicu dobrog ukusa.

I Seničić smatra da će se ukoliko se cenovna politika nastavi ovakvom uzlaznom linijom, srpskim turistima više isplatiti da letuju u Egiptu i Turskoj.

- Ne mogu beskonačno da dižu cene, već do prve sezone kada propadnu i počnu da spuštaju - naglašava Seničić. - Do tada će porodicama sa decom biti povoljnije da letuju u egipatskim i turskim hotelima nego u grčkim apartmanima. Crna Gora nije konkurentna sa cenama, a Bugarskoj naši turisti nisu skloni.

TRAŽE PARE UNAPRED

HOTELIJERI su ljuti na svoj poreski sistem koji im uzima deo profita i traže od naših agencija da im plate avans kešom ili preko računa, ali mnogo skuplje. Vlasnici apartmana, pak, traže od naših agencija da jedan studio plaćaju po 4.000, umesto dosadašnjih 2.000 evra. Kada se taj novac podeli sa 120 dana dolazi se do neverovatnih 40 evra, odnosno 20 evra po glavi, koliko u Turskoj košta polupansion!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Pa Vidi Ovako

25.08.2019. 05:08

Najveća greška u ekonomiji je, kad nešto krene, povećavati cenu, umesto smanjivati. Zato dolazi do gubitka tržišta i kasnije do posledica...

Pera

26.08.2019. 05:03

Džabe plašite ljude... I sledeće godine će najviše u Grčku... Neće u banje....

Draxa

27.08.2019. 16:46

Ma nije Grcka skupa. Mi mnogo malo zaradjujemo. Naucili nas godinama da je samo hrana i da se plate obavezno dovoljno. A sve ostalo je luksuz !