OTVORENIM autobusom, brodom, trčanjem, tramvajem, biciklom, iz balona, segvejem, tuk-tukom, helikopterom, "stokecom", kanuom... Na mnogo načina može da se upozna Beograd, a rekordan broj stranih turista i ove godine pokazuje da ima mesta za još ideja i novih prevoza.

Kod Ljubice na kafi, u društvu kneza Miloša ili u salonu Ane Karadžić, turistima se zaista nudi pregršt zanimljivih priča. Ipak, legendarna tura "Podzemni Beograd" je ubedljivo najpopularnija. Ovo razgledanje grada postoji od januara 2012. godine i da je zvezda među turistima najbolje svedoči činjenica da postoje njene četiri kopije! Tri agencije i dvojica vodiča rade ovu turu, ali je originalna, i "kabare na otvorenom" samo šetnja sa Zoranom Nikolićem, autorom serija čuvenih knjiga o podzemnom Beogradu i novinarem "Večernjih novosti".


PROČITAJTE JOŠ: U inostranstvu jedan dokument je važniji i od pasoša! Znate li koji?

- Kopiranje ture pokazuje da je autentična i zanimljiva - kaže Zoran Nikolić.

- Vodiči sa ostalih tura dolaze kada ja vodim i pokušavaju da zapamte šta pričam. Mene priče o Beogradu zanimaju, stalno otkrivam nešto novo i prenosim turistima.

Zoran kaže da je najviše turista iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika. Ima, kako kaže, Slovenaca koji iskreno vole Beograd, Hrvata koji su prilično rezervisani i Severnomakedonaca koji su prijemčivi. Četiri laguma u koje vodi Nikolić se svima dopadaju, ali u književnu i ljubavnu šetnju su "zaljubljeni" Beograđani. I tura "Ljubavna šetnja Beogradom" ima plagijatora, što je još jedan pokazatelj velikog broj turista.

- Ljubavna šetnja je priča o osam ljubavi, među kojima su Nušić, Crnjanski i Andrić - kaže Sanja Đaković, vodič i autor ture.

- Sa mnom šetaju i Beograđani i domaći turisti, ali naredne godine spremam priče koje će biti zanimljive strancima.


Sanja subotom u 18 časova u 1.000 koraka vodi i kroz Ulicu kralja Petra. O svakoj zgradi ima priču, pa turisti mogu da doznaju gde se nalazio veliki rimski hram, gde je i pred kim kralj Petar polagao osnovnu školu.

Razgledanje dvorskog kompleksa i obilazak Narodne skupštine i Predsedništva su tradicionalno popularne ture, kao i izlet do Avale, otkrivanje kulturne baštine Topčidera, ekološke ture po ratnom ostrvu i književne šetnje koje počinju u septembru.

- Broj turista u Beogradu neprestano raste, a posebno smo ponosni na to što je u junu prestonicu posetilo 12 odsto više domaćih gostiju koji su ostvarili 20 odsto više noćenja - kaže Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda. - Pošto je lane interesovanje za Kosančićev venac bilo izuzetno veliko, ove godine smo osmislili novu besplatnu turu za Beograđane i toliko ih mnogo dolazi da često imamo i po dva vodiča.


PROČITAJTE JOŠ: Varošica festivala i tamburica

ČAROBNA RASKRSNICA

GDE se nalazi "čarobna raskrsnica" u Beogradu - doznaće oni koji krenu na besplatnu turu sa Simonidom Popov - subotom u 18.30. Ovo putovanje kroz vreme organizuje Turistička organizacija Beograda, a Simonida odgovara na pitanje zašto Beograd nije izgađen u jednom stilu kao Beč, da li je tačno da je 40 puta razaran, gde raste 200 vrsta drveća, ko je živeo u "zelenoj kući"...