KO je čekao avgust mesec da u poslednjem trenutku uplati letovanje, verovatno je ostao bez istog! Lepo avgustovsko vreme na moru, a i najava da će septembar biti sunčan, rasprodali su gotovo sve aranžmane u turističkim agencijama, pa mesta za "last minit" ponude skoro i da nema.

Pročitajte još: Do 60% popusta na najbolje grčke hotele!

Kako su nam rekli iz jedne beogradske agencije, avgust je uvek dobro popunjen, kao i septembar, naročito kada je lepo vreme. A, ove godine najavljuju nikad topliji deveti mesec u godini.

- "Last minit" ponuda je mnogo manje, jer su kapaciteti popunjeni - kaže naš sagovornik. - Za Egipat i Tursku u avgustu nemamo mesta. Kada je reč o septembru, rano je da se daju "last minit" popusti. Dobru popunjenost za ovaj mesec ima i Grčka. Kako za avgust, tako i za septembar. Ti popusti daju se uglavnom u junu i početkom jula, dok ljudi ne krenu ni da razmišljaju još o odmoru. Kako dolazi špic sezone, neki 15 - 20. jul, tako se popunjava do kraja avgusta. U septembru može da bude nešto od popusta, ali poslednjih godina sve je manje "last minit" ponuda za taj period, jer je lepše vreme nego u maju i junu.

Pročitajte još: Kafa, ratluk i miris Vizantije

Najbolje ponude, koje mogu da se dobiju u turističkim agencijama, ubedljivo su one koje se rezervišu u januaru ili februaru. Poznato je da su "frst minit" aranžmani najjeftiniji, tačnije, da se daju dobri popusti, jer tada i mnogi hoteli imaju nižu cenu.

Jedno od najekskluzivnijih delova Grčke za odmor - Peloponez, ponovo je postao meta interesovanja i srpskih turista. Nekada aktuelno letovalište za naše goste devedesetih godina, opet je dostigao taj broj onih koji ga posećuju. A, za ceo septembar se najavljuju fantastično vreme i temperatura mora od 30 stepeni.

- To je jedan od najlepših delova Grčke - kazao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. - Tamo letuju bogati Grci, ali ima sve više i naših turista.


Da je dobra letnja sezona, potvrđuju nam i u drugoj prestoničkoj turističkoj agenciji. Kažu da je bilo nešto "last minit" ponuda za početak avgusta, a to je bilo objavljeno krajem jula:

- Avgust je potpuno popunjen i septembar je pri kraju i sigurno je da neće biti "last minita". Ako govorimo o trajanju sezone, ona je kod nas ista, počinje u maju i završava se na Jonskom moru u oktobru. Ipak, definitivno najjeftniji aranžmani mogu biti u "frst minit" ponudama. Cene tada jesu slične kao ovi "last minit" odmori, ali kada se na vreme rezerviše, tada mogu da se biraju najbolje lokacije i smeštaj. Najlošiji aranžmani ostaju za "last minit". Uglavnom su daleko od mora, pa se slabije i traže.

POPUSTI

Prema rečima Seničića, najveći broj aranžmana za sezonu je rasprodat i svi koji čekaju septembar ne bi trebalo da odugovlače, jer nije sigurno da će biti "last minita". Cene su sada za nijansu niže, a vlada i veliko interesovanje.

- Grčka ove godine beleži pad broja putnika, za nekih tri do pet odsto, dok su Egipat i Turska povećali broj za oko 45 odsto - objašnjava Seničić.