Kafa, ratluk i miris Vizantije

A. M.

nedelja, 11. 08. 2019. u 22:41

Кафа, ратлук и мирис Византије

Depositphotos

24 sata Istanbula: Neverovatno uzbudljiv grad na dva kontinenta i sa tri imena. Kada ovde prođete kroz haos u saobraćaju, beogradski špicevi će vam biti dečja igra

SA istorijom dugom 2.500 godina, Istanbul, Carigrad ili Konstantinopolj je grad koji treba videti bar jednom u životu.

Uz dobro osmišljenu satnicu, ovaj grad može da se obiđe i njegov duh da se oseti za jedan dan, ali da bi se u njemu uživalo, treba izdvojiti najmanje tri. Doduše, računajte na potpuni kolaps u saobraćaju, pored kog i Beograd usred opštih radova deluje kao šetnja parkom. Istanbul je treći najposećeniji evropski grad.

PROČITAJTE JOŠ: Kako do jeftine hotelske sobe

9.00

Ulaz u Aja Sofiju, nekada najveći pravoslavni hram na svetu, košta oko 10 evra, a pošto je uvek gužva, treba otići čim se otvori. Hram je izgradio car Justinijan, ali u Vizantiji su verovali da ga je Bog spustio lancem na zemlju.

PROČITAJTE JOŠ: Turisti više ne mogu sedeti na čuvenim španskim stepenicama u Rimu (FOTO)

9.30

Desno od Svete Sofije se nalazi Miljometar, odnosno nekadašnji centar sveta, od kojeg se merila razmera u carstvu. Veliki plato (na kojem je fontana) prema Plavoj džamiji je bio Stadion. Tu je kafana u kojoj služe najjeftiniju kafu u gradu. Ulaz u Plavu džamiju je besplatan, a izuvanje i marama za žene su obavezni. Desno od Svete Sofije se nalazi podzemna Bazilika cisterna koja je snabdevala Carigrad i koju vredi videti, a ulaz je oko tri evra.

10.00

Posle cisterne put vodi ka Top kapiji, palati iz koje su vladali sultani do 19. veka. Ulaznica je oko 10 evra, a bez zadržavanja u lepom parku, palata može da se obiđe za sat vremena. Ulaz u harem se dodatno naplaćuje i nije vredan posete.

12.00

Pešice put vodi do Kapali-čaršije, odnosno najveće pijace na svetu koja ima 5.000 tezgi i sopstvenu poštu i policijsku stanicu. Kroz bazar može da se šeta satima, a može i da se prođe i ode do Sirkedži stanice, sa koje je polazio legendarni "Orijent ekspres", i do Egipatskog bazara. Ovaj bazar je čuven po začinima i ratluku, a u njemu se nalazi i restoran "Pandeli", jedan od najstarijih u Istanbulu.

13.00

Put vodi ka mostu Galata koji je najlepše preći pešice, jer je prepun pecaroša, prodavaca i šetača. Do Galate, nekadašnjeg evropskog dela Istanbula, može se doći i prevozom. Karta za tramvaj, metro, autobus, žičaru ili brod košta pola evra, a prevoz je odličan.

14.00

Ulica Ištiklal je najčuvenija po radnjama, ali i prelepim zgradama ambasada koje se u njoj nalaze. Nedaleko je i slavni hotel "Pera palas" u kojem su spavali kraljevi, a i Josip Broz Tito.

15.00

Trg Taksim nije lep, ali je srce grada koje kuca non-stop i ovde se održavaju sve demonstracije. Tu se nalaze najjeftiniji restorani.

16.00

Popodne se može provesti u palati Dolmabahče u kojoj je živeo poslednji sultan i umro Kemal Ataturk, a iz nje se pruža prelep pogled na Bosfor. Ukoliko je sunčan dan može da se ode na krstarenje po zalivu koji deli Evropu i Aziju.

18.00

Noći su u Istanbulu, po rečima domaćina - legendarne, kao i obrok koji počinje uz meze i traje dugo. Najbolji noćni klubovi se nalaze u Uškudaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije