Male tajne velikog Pariza

A. M.

28. 07. 2019. u 11:43

Мале тајне великог Париза

Idilično: Park Tiljeri, Depositphotos

Besplatna letnja šetnja kroz glavni grad francuske - manje poznate atrakcije u gradu svetlosti.

NEPOZNAT grad se najbolje upoznaje pešice, a naročito Pariz čiji je skoro svaki kutak bio mesto na kojem se odigrao neki važan istorijski događaj. Od kraljevskih parkova, do pijaca, daleko od gužve turista na Jelisejskim poljima, u Luvru i ispred Ajfelovog tornja, treba obuti patike i krenuti u šetnju manje poznatim mestima. Pariz je veoma skup grad, ali u njemu postoje i atrakcije koje možete da obiđete i potpuno besplatno.

Prelepi park Tiljeri iz 17. veka je uvek u senci Luvra, pored kojeg se nalazi. Treba krenuti u suprotnom pravcu ka Trgu Konkord, na kojem se odigravala drama Francuske revolucije odnosno egzekucije giljotinom. Obelisk je donet iz Luksora 1830. godine i čini ovaj trg lepšim od Bastilje koji je prepun automobila.


PROČITAJTE JOŠ:
Turisti sigurni na moru u Egiptu

Ostrvo Sen Lui je "utočište" za kuće bogataša, a turisti mogu samo da se dive arhitekturi iz 17. i 18. veka. Kod Botaničke bašte se nalazi i Prirodnjački muzej, kao i zoo-vrt i odlično je mesto za porodice.

Most Aleksandar Treći je otvoren 1900. godine u vreme Svetske izložbe održane u Parizu u čast ruskog cara. Tokom dana ovo je ključna veza između desne i leve obale Pariza.

Kanal San Martin je zanimljiv, jer je to bilo poslednje utočište hipika u ovom gradu. Napoleon je ovim kanalom dovodio pitku vodu, a sada se ovde nalaze najzanimljiviji kafići i restorani Pariza. Turisti mogu da se provozaju brodićem ili se fotografišu pored grafita.

Palatu Firstenberg je izgradio kardinal, a turistima je ovo mesto zanimljivo jer se u njemu nalazi muzej posvećen slikaru Eženu Delakroa. Najstariji trg Vosk je prelep park i savršeno mesto za piknik, dok je trg Republike najveći u gradu i nedavno potpuno rekonstruisan. Ovde se nalazi statua Marijane (simbola Francuske Republike).

Kej Volter duž leve obale Sene je najšarmantniji deo grada, jer se ovde mogu videti čuvene tezge prodavaca knjiga i slika sa pogledom na Notr Dam. Najveća otvorena pijaca u gradu je D'Alma (ili Pijaca predsednika Vilsona) u 16. arondismanu sredom i nedeljom. Tezge su prepune lokalne hrane i dobro mesto da se nešto prezalogaji.

Ulica Sen Žak je jedna od najstarijih u Parizu i postoji još od vremena kada je ovo bio rimski grad, a u srednjem veku su odavde hodočasnici kretali na put za Galiciju. Ulica seče Sorbonu, tokom dana je prepuna studenata i odlično mesto za šetnju. Isto važi i za ulicu Rozije koja je bila deo nekadašnjeg jevrejskog kvarta, a sada je pešačka zona sa šik buticima.


PROČITAJTE JOŠ:
Pet puta više ljudi stradalo od selfija nego od napada ajkule

Na trgu Ren Vivijani treba obratiti pažnju na bagrem, jer je to zvanično najstarije drvo u Parizu koje je posadio dvorski baštovan Žan Robin 1601. godine!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Jo pariz

30.07.2019. 00:00

Koja to budala pise.pa nije samo to pariz sto se navodi u tekstu.ma kakav grad svetlosti.grad depresije i itd.pisite malo o barbesu parizu 18 pantan obervilie pariz 20 a ne samo o turistickim delovima.zumus bre kad je fr tv pricala o beogradu prikazali su jednog narkomana i poruseni zid sa grafitima.nemojte bre ni vi njih da velicate.siguran sam da pisac teksta gore svaki dan zdere turski sendvic i mekdo ili kfc.a nama ce da servira pricu o gradu svetlosti.