PLAŽA, planina, prelepa priroda... Za idealnu letnju kombinaciju nije uvek potrebno putovati daleko. Destinacija koja iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju iz zemlje i inostranstva nalazi se na oko 200 kilometara od Beograda. Reč je o Borskom jezeru, glavnom turističkom centru Timočke Krajine.

Na nadmorskoj visini od 438 metara, gde dopire planinski vazduh sa Crnog vrha, nalazi se jezero, koje mnogi nazivaju i morem istočne Srbije. Sa pravom, jer uređene i čiste plaže, miris borova, izuzetno kvalitetan smeštaj i cene primerene srpskom džepu, i na početku ovogodišnje letnje sezone privlače veliki broj turista.

Leti je ovde pravi spas od vrućina, a kupanje u veoma čistoj vodi izuzetno prijatno, jer dostiže i temperaturu i do 26 stepeni Celzijusovih. Oko jezera su borova šuma i čempresi, a plaže sa postepenim ulazom u vodu razlog su što sve veći broj porodica sa decom letovanje na moru "menja" za Borsko jezero.

Ušuškano u najlepšem krajoliku Homoljskih planina, jedno je od najkvalitetnijih veštačkih jezera na Balkanu. Kada je lepo vreme, na površini jezera se, kao u ogledalu, odslikavaju okolni šumski kompleksi, livade i pašnjaci.

Pročitajte još - Borsko jezero - more istočne Srbije

Kada je smeštaj u pitanju, gostima je na raspolaganju nekoliko vila i apartmana, uređen kamp, ali se ponudom posebno izdvaja hotel "Jezero" sa četiri zvezdice, koji ima 111 moderno opremljenih soba i apartmana, velnes i spa centar, zatvoren bazen, sportske terene, slanu sobu (boravak od u njoj od 30 minuta ima isti efekat kao celodnevni boravak na moru), "američku" kuglanu, etno-restoran sa specijalitetima ovog kraja... Na hotelskoj plaži su uređeni i pontonski bazeni u samom jezeru, veći dubine 180 i manji dubine 60 centimetara.

Sa Borskog jezera lako se stiže do Crnog vrha, lovišta Dubašnica, vulkanskih kupa Tilva njagra i Tilva mika, Lazarevog kanjona i njegovih pećina (Lazareva i Vernjikica), kao i obližnje Brestovačke banje. Gosti ovde uživaju u bujnom zelenilu, a na Crnom vrhu i u vožnji žičarom, odnosno panoramskom razgledanju. Posetiocima su na raspolaganju i paraglajding, planinski biciklizam i pešačke ture.