Manastirskom stazom do raja iznad Niša

B. Subašić

četvrtak, 18. 07. 2019. u 23:07

Манастирском стазом до раја изнад Ниша

Foto B. Subašić

PREDLOG ZA VIKEND: Na litici Kusače umor nestaje kao čarolijom uz planinski vetar

CARIGRADSKI drum, na trasi još starijeg puta Via Militaris, kraj Niša je mit, čiji pomen budi želju putovanjima i avanturama. Po ovom mitu u okolini Niša može i danas da se šeta i planduje, uživajući u mediteranskim mirisima borove šume i aromatičnog bilja.

Ipak, najdublji utisak ostavlja pogled s vrha stotinama metara visoke litice Kusače, duž koje je vodio drevni put. Sa njenog blistavobelog kamena puca vidik na gorostasni masiv Suve planine, ponor Sićevačke klisure i fantastične prirodne skulpture Svrljiških planina.

Kusača je ona bela litica, nebu pod oblacima, na ulazu u Sićevačku klisuru iz pravca Niša, koja putnike iz vozila tera da krive vratove i posmatraju je sa strahopoštovanjem.

Pročitajte još - Kanjoni kriju bogatu istoriju

Istina je na sreću drugačija, do Kusače se na 771 metara nadmorske visine stiže za nešto više od dva sata prijatne šetnje, trasom drevnog puta. On je vodio preko Kunovice, a to je staro ime za Suvu planinu, koju su nekada krasile velike šume kuna - klena. Odatle se obodom Jelašničke klisure spuštao preko današnjeg sela Kunovice do Proseka, početka Sićevačke klisure.

To je stanica na kojoj treba da siđete iz niškog gradskog autobusa, ako nameravate da se popnete do Kusače. Ako dolazite kolima, orijentir je čuvena drumska kafana "Stop ćale magistrale". Tu pređite most preko Nišave i nastavite putem koji vodi naviše i ulevo, prema selu Manastir, koje više nema stanovnike, ali ima mnoštvo vikendica pa je vikendom veoma živo.

Kada stignete do obnovljenog manastirčića Svetog Nikole iz 13 veka, skrenite udesno ka borovoj šumi opojnog mirisa. Tu je i vidikovac s koga puca pogled na Nišku kotlinu, a kraj njega i kameno ognjište, koje svedoči o meraklijama koji tu roštiljaju.

Staza naviše obeležena crveno belim planinarskim oznakama dobrim delom vodi kroz senku šumaraka, pa je prijatna za šetnju i po vrućini. Njome se za oko sat i po stiže do litice Kusače gde umor kao čarolijom skida sveži planinski vetar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)