ODMOR za samce ozbiljan je udar na njihov džep. Svi oni koji letuju sami često plaćaju i drugi krevet, bez obzira na to što će biti prazan. Solo aranžmani su za najmanje 50 odsto skuplji od onih za dvoje, a ceh za jednokrevetnu sobu, u zavisnosti od hotela, agencije i lokacije, može da bude i 100 odsto veći. Sa sličnim problemima se suočavaju i roditelji koji bez partnera putuju sa decom. Popusti tu gotovo da ne važe, pa se često i za najmlađe naplaćuje puna cena, kao za odraslu osobu.

- Takva je poslovna politika hotela, da kad neko ide sam, on plaća jednokrevetnu sobu koja je u odnosu na dvokrevetnu skuplja bar 50 odsto - objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. - Kada u hotelu ne postoji jednokrevetna soba već proširena dvokrevetna, to može da bude i do 70 osto skuplje. U onim boljim i luksuznijim hotelima, plaća se i do 100 odsto više, kao da ide dvoje ljudi.


PROČITAJTE JOŠ: PREDLOG ZA VIKEND: Sokolov put avanture i uživanja

Singl putnika u čitavom svetu, pokazuju istraživanja, sve je više. Naročito među starijima od 40 godina. Ipak, mnoge turističke agencije u našoj zemlji vole da "upare" takve putnike, kako bi im smanjili troškove. Svakako, ono što najvše nervira putnike, jeste plaćanje pune cene za decu jer ide samo jedan roditelj.

- Kada na odmor ide jedan odrastao čoveka sa dvoje dece, pravo na popust ima samo jedno dete, dok se za drugo plaća puna cena, bez obzira na godine - govori Seničić. - Popusti uvek idu uz dve odrasle osobe koje plaćaju punu cenu. Vrlo mali broj hotela dozvoljava da plati jedna odrasla osoba a deca ne. Naročito ne u sezoni.

Kako objašnjava Seničić, u hotelima ne postoji poseban krevet za dete. To su obično dvokrevetne sobe, pa je dete u krevetu sa roditeljima, i zbog toga i ima popust od 100 odsto. Kada ima poseban ležaj, uglavnom pomoćni na razvlačenje, to se naglasi, pa se za dete plaća možda od 30 do 50 odsto. Turski i španski hoteli malo su drugačije uređeni, pa njihove dvokrevetne sobe često izgledaju kao da imaju dva bračna ležaja, što je idealno za decu.


PROČITAJTE JOŠ: ŠTRAJK POKVARIO LETOVANjE: Srpski turisti zarobljeni na grčkim ostrvima

APARTMANI

KADA je reč o apartmanima, oni se izdaju kao celina, i vlasnike, a i agencije, ne interesuje mnogo da li će u njima biti manje ljudi nego što je predviđeno. Tako da ko god odluči da sam ode na more i iznajmi preko agencije neki apartman, za njega će morati dobro da plati. Naročito što gotovo i ne postoje privatni apartmani i sobe za jednu osobu.