KOLIKO god da ste puta čuli rečenicu "Monte Karlo je glavni grad Monaka", besmislenost te tvrdnje shvatićete čim stupite na tlo ove mikrodržave. Suludo je očekivati ikakav "dodatni" grad na dva kvadratna kilometra kneževine, makar se njena teritorija neprestano proširivala planskim otimanjem od mora. Pritom, u tu "prestonu" četvrt Monte Karlo "putuje" se - liftom! Javni liftovi zamena su za stepeništa kojima je prošpartana ova, najgušće na svetu naseljena zemlja sa stotinama luksuznih objekata.

Oni koji u Monaku zaista rade, bar dva puta dnevno prelaze (strancima nevidljivu) granicu sa Francuskom, kojom je ova državica opkoljena sa svih strana - bilo da stanuju u jednoj od tri najbliže opštine, čiji stanovnici uživaju pravo prečeg zapošljavanja u Monaku, u obližnjem Mentonu ili nešto udaljenijoj Italiji. Isto tako će se i razumni turisti koji požele da vide znamenitosti kneževine, ovde zaputiti na dan, iz Kana ili Nice, odakle mogu doputovati za evro i po.

Pročitajte još - Kadiz - lepota duga tri milenijuma

Dva evra košta karta za vožnju jednom od sedam linija gradskog prevoza, a za 23 evra možete se provozati turističkim autobusom čija kružna tura obuhvata razgledanje 12 znamenitosti.

Pored Kazina, Opere i Baleta Monte Karla u istom prostoru - ili tek ispijanja kafe od pet evra ispred samog zdanja (mada se možete odlučiti i za najskuplju na svetu na istom trgu), većina neće propustiti da poseti raskošne egzotične vrtove, Grimaldi forum, stazu na kojoj se vozi Gran-pri Monaka, Stari grad i, arhitektonski impozantan, a ekskluzivan Okeanografski muzej (ulaznica 14 evra), Kneževsku palatu, te Katedralu Svetog Nikole, gde su sahranjeni mnogi vladari među kojima i omiljena Grejs Keli, Napoleonov muzej...

Svaki "manje turistički nastrojeni" posetilac će, ipak, poželeti da tako mali prostor istraži pešice, a tokom vožnje pomenutim liftovima i šetnji naići će na bezbroj oaza istinske lepote - dela prirode, koja je ovaj kutak zemlje neštedimice darovala, ali i ljudskog pregnuća. Parkovi, prepuni mediteranskog rastinja ili oni u istočnjačkom stilu, ulepšavaju svaki raspoloživi kutak, u gustom tkanju starih palata prošaranom mnoštvom supermodernih zdanja - koja su suptilno, "nevidljivo" uklopljena u istorijski kontekst. Zaista, iako će vam svaki pogled uz ili niz liticu "preprečiti" kranovi, jer ovde se gradi nemilice, te ultraluksuzne novogradnje ne narušavaju lepotu panorame. Podjednako su nenametljivi i policajci kojih je ovde više no igde, a ovlašćenja su im ogromna (u njih spada i direktan progon iz Monaka bez ikakvog učešća sudske vlasti) - ali izuzetno su ljubazni i na usluzi svakom ko zakon ne krši.

Premda je ime dobila po Heraklesu Monoikosu, kome su grčki doseljenici podigli hram, istoriju današnje kneževine ispisala je porodica Grimaldi. Svaki milioner, a pogotovo milijarder koji "drži do sebe", teži da za mesto prebivališta upiše upravo ovu minijaturnu državu-grad, a da sam postane jedan od tek tridesetak hiljada srećnika koji (uz manje od deset hiljada domorodaca) svakodnevno troše vreme i novac u tom raju na zemlji. Među njima je sve više Rusa (koji imaju veliki broj lokalnih novina na svom jeziku), ali i "naš" Novak Đoković i porodica Cepter.