PET priča o urbanom Beogradu, koji je stao u red kulturnih evropskih destinacija koje obavezno treba posetiti, ovih dana snima Turska televizija.

Ekipa TRT već nedelju dana obilazi galerije, muzeje i sva zanimljiva mesta koja privlače mlade turske turiste. Beograd je, inače, do juna posetilo skoro 16.000 turista iz Turske, koji su ostvarili 40.536 noćenja. Ovi mladi gosti vole srpsku prestonicu zbog provoda, opuštenog načina života, ali i kulturnih sadržaja koje ima da ponudi.

- Oduševljen sam raznovrsnim mestima koja sam video za samo nekoliko dana - kaže Adil Halim, urednik i voditelj TRT-a.- Naročito mi se dopada Dorćol, Skadarlija je očaravajuća. "Ciglana" mi je posebno bila zanimljiva i šta je umetnik Viktor Kiš uspeo da uradi. Takođe, u "Crnoj ovci" sam pojeo najukusniji sladoled od čokolade u mom životu!

Adil je voditelj popularne emisije o kulturi, u trajanju od pola sata, koja se svakog dana emituje na Turskoj televiziji. On je sa ekipom u Beogradu već snimio četiri, a ovim dana završava i petu emisiju o "strit artu", odnosno grafitima.

Pročitajte još - Stranci baš vole Beograd

- Prvu emisiju sam uradio u Muzeju savremene umetnosti i on je fantastičan - ističe Adil. - Drugu u "Ciglani", a treću u Muzeju Nikole Tesle, gde sam dobio mogućnost da se mačujem poput Luka Skajvokera. Četvrtu sam posvetio GTR umetnicima koji po Beorgadu rade murale poznatih ličnosti i vidim da su veoma omiljeni.

Peta je posvećena uličnoj umetnosti koja je u Beogradu doživela pravu revoluciju i srpska prestonica važi za jedan od najzanimljivijih gradova na svetu. Mnogi turisti dolaze u Beograd upravo zbog zanimljivih grafita.

- Grafiti su prva umetnost koju vide turisti i prvi pozdrav koji gost doživi u Beogradu - kaže Aleksandar Đorđević, pisac knjige "Strit art Beograd". - Pokazao sam im Ćošak Salvadora Dalija, koji je Grad prihvatio i ozvaničio. Vodio sam ih i do Ulice Strahinjića Bana u kojem je zid "Dobrodošli u Beograd". Turistima se veoma dopada naša potkultura ulične umetnosti.