Vlada Crne Gore planira da odustane od koncepta Ade Bojane kao nudističkog centra i da kroz valorizaciju izda u dugoročni zakup deo ostrva na kome bi se gradile vile i drugi rezidencijalni objekti, pišu crnogorske “Vijesti”.

Te informacije, kako navode, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), kojim rukovodi ministar Pavle Radulović, nisu demantovali, ali ni potvrdili.

Pročitajte još - Čarobna Ada Bojana mami turiste

“Za ulcinjsku Adu postoji interesovanje potencijalnih investitora, ali ono do sada nije konkretizovano podnošenjem inicijative za turističku valorizaciju ostrva”, odgovor je MOR -a na pitanje “Vijesti” da li postoji interesovanja za valorizaciju Ade i ako postoji, ko su potencijalni investitori.

Iz MORT-a su saopštili da je u toku izrada analiza za tu lokaciju, koje vrši kompanija “Deloitte” tako da sada, kako su naveli, nije moguće detaljnije govoriti o projektu.

"Vijesti" pišu da MORT nije mogao detaljnije da odgovori na pitanja kome Vlada planira da izda u dugoročan zakup vile i drugi rezidencijalni smeštaj shodno planu valorizacije Ade, šta će biti sa aktuelnim nudističkim odmaralištem i da li Vlada, odnosno MORT, odustaje od koncepta Ade kao isključivo nudističkog centra.

Pročitajte još - Ada Bojana: Aktivan odmor i za nudiste

Upitani šta će biti sa privremenim objektima na levoj strani desnog rukavca, MORT je odgovorio da novim petogodišnjim programom privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. godine planirane su vikend kućice na levoj strani desnog rukavca reke Bojane.

"Vijesti" podsećaju da je Vlada je u februaru usvojila Plan privatizacije za ovu godinu i iz njega se vidi da Ada više neće biti isključivo nudistički centar, te da će jedan deo ostrva koje se prostire na ukupno 522 hektara, verovatno biti pretvoren u rezidencijalni prostor.

U dokumentu koji je pripremio Savet za privatizaciju, pominje se valorizacija dela ostrva sa davanjem prava na razvoj i upravljanje jedinstvenim, visokokvalitetnim turističkim kompleksom koji nudi niz aktivnosti za odmor i rekreaciju.

U planu, takođe, piše da je predviđeno da budući hotelsko-turistički kompleks ima najmanje jedan hotel, standarda četiri plus ili pet zvezdica, kojim će upravljati renomirani međunarodni turistički operater ili operateri.

“Osim toga, analiziraće se mogućnost gradnje vila i drugog rezidencijalnog smeštaja za dugoročni zakup, kao deo jednog integralnog plana. Razvoj kompleksa planiran je na severozapadnom delu ostrva uz peščanu plažu, a deo kapaciteta potrebno je odvojiti za nudistički centar. Lokacija obuhvata i zonu vegetacije na dinama u zaleđu plaže, rezervat prirode u jugoistočnom delu sa šumama, močvarama i livadama”, pise u planu o valorizaciji Ade, a prenose "Vijesti".

Visoki funkcioner Socijaldemokratske partije i dugogodišnji odbornik Skender Elezagić, nema dilemu da je usvajanjem predloženog modela valorizacije, Vlada sve dalje od prvobitne ideje da Adu, Evropi i svetu predstavi kao ekskluzivnu i univerzalnu turističku vrednost.

“Izgradnjom vila i drugih rezdencijalnih objekata, ruši se mit o Adi kao ekskluzivnom turističkom kompleksu, što će dugoročno štetiti interesima grada i države. Osim toga, uvođenje rezidencijalnog prostora na Adi nije u skladu sa prostornim planom Opštine, Planom područja posebne namene morskog dobra, ni sa Prostornim planom Crne Gore”, kazao je Elezagić, a prenele "Vijesti".