POD visokim bedemom Gornjanskog krasa, koji se kao beli zid diže iznad bujnog zelenila homoljskih šuma, izviru mnoga snažna vrela bistre vode. Najpoznatije je Beli izvorac, koji izbija iz pećine pod stenama pokrivenim nežnom mahovinom. Njegovi slapovi su najbogatiji u vreme prolećnog otapanja ili velikih kiša, pa je sada pravo vreme da stavite put pod noge i odete u ovaj svet žive bajke.

Početna tačka staze nalazi se na oko 12 kilometara od Majdanpeka, kraj ribnjaka s pastrmkama Beli izvor. Ovo mesto i ljubazni domaćini Durlići su primer kako preduzimljivi ljudi sa vizijom menjaju istoriju. Do pre šest godina malo ko je obraćao pažnju na nekoliko skromnih kućica u šumi kraj puta od Majdanapeka ka Boru, a onda su rudar Dragiša i njegova supruga Olivera počeli da zidaju bazene za pastrmke i u njih sakupljaju vodu koja im je tekla kroz dvorište. Danas je ovo čuven i posećen ribnjak, gde možete da uz pastrmku kupite i mirisni homoljski med, čuveni sir i druge domaće proizvode.

Pročitajte još - Farma koza usred visova

Domaćini posetiocima obavezno preporučuju da prošetaju i do petnaestak minuta udaljenog Belog izvorca. Voda iz njegovog pećinskog vrela šumno pada niz golu stenu, a zatim se širi u jezerce iz koga se preliva niz stene obrasle mahovinom nežnom kao somot. Kaskade razdvajaju kadice s čipkastim rubovima od mekog kamena bigra, koje je bujica virovima i strujama izvajala u umetnička dela. Slapovi se nastavljaju dugim nizom bigarskih kaskada uz stazu kroz prozračnu šumu koja se završava svetlim proplankom.

Greben Kunane

Ovaj prostor vilinske lepote je svojom mistikom odvajkada privlačio devojke da bacaju ljubavne čini na izabranike i na Belom izvorcu i kod obližnje divovske prerasti, prirodnog kamenog mosta Šupljeg kamena, zvanog i Valja prerast. Ambiciozniji šetači odavde idu do obližnje male i Kozje pećine i vidikovca Straža. Ozbiljni planinari nastavljaju dugom stazom uz grebene Malog krša do vrhova Kunune i Garvana na vencu Gornjanskog krasa, koji je uprkos čudesnoj lepoti slabo poznat turistima.

Vrh Garvana