Kafa sa vojvodom Mišićem kraj Kolubare

A. MIKATA

09. 06. 2019. u 22:54

Кафа са војводом Мишићем крај Колубаре

Vodič Aleksandar

Valjevo - grad spomenika, džez muzike, kafana i ustanika. Jedini materijalni dokaz „seče knezova“ nalazi se u centru ovog grada

VALjEVO je grad spomenika, istorije i boema, pa je prava šteta ne "potrošiti" bar jedan vikend na posetu kolubarskom kraju.

Postoje četiri teorije po čemu je grad dobio ime: po izbeglicama koje su se "svaljale" u ovaj kraj, po drvenim valjenicama duž Kolubare, po kafedžiji Valju i po valjanim ljudima.

10.00

Tešnjar je sigurno najlepši uveče, naročito leti, pa ova ulica starih zanata i čuvenih kafana zaslužuje posebnu pažnju. Ovde su snimane mnoge čuvene scene iz filmova, poput "Šešira profesora Koste Vujića". Mnoge kafane spominje i Milovan Glišić u komediji "Podvala". Pored "Paba 23" nalazila se i jedna od pet rezervnih bolnica.

U voskarskoj radnji Dragana Pošarca već 110 godina se mogu kupiti sveće. Ovde rade i čuveni berberi. U Tešnjaru je omiljeno piće bio salep (od korena zumbula), ovde je osnovan prvi džez orkestar "Havaji" u Srbiji, a svaka kuća krije važnu priču koju može da otkrije samo iskusan vodič kakav je Aleksandar Pavić.

Pročitajte još - Rajska šetnja od Valjeva do Jerininog grada

11.00

Glavno raskršće je na mestu gde se nalazi spomenik vojvodi Mišiću. Vojvoda gleda ka Austrougarskoj, ispred njega je hotel "Grand" iz 1903. godine i tu se račvaju ulice Kneza Miloša, Čuka Ljubina i Vojvode Mišića.

12.00

Pešačkom zonom se stiže do spomenika Desanki Maksimović, koja je iz ovog kraja, a podignut je još za života pesnikinje.

13.00

Ne više od 50 metara od Desankinog spomenika udaljen je Muselimov konak, materijalni dokaz "seče knezova". U podrumu se danas može videti tamnica u kojoj su zarobljeni Birčanin i Nenadović, a na spratu je zbirka zastava, sablji i ostalih predmeta iz vremena ustanka. Ulaz u najstarije zdanje Valjeva košta 190 dinara.

Gazda Sreja

14.00

Narodni muzej Valjeva treba obavezno posetiti, jer se ovde nalazi bogata kolekcija od praistorije do privrednog uspona grada uoči Drugog svetskog rata, kao i originalni kabinet vojvode Mišića sa satom napravljenim od topovske čaure.

Deo je posvećen građanskoj kulturi, a ovde se mogu upoznati zanati, poput opančarskog, koji su u Tešnjaru izumrli.

15.00

Kneževi su posečeni kod starog Drvenog mosta, gde se nalazio čador Mehmed-age Fočića. Tu se danas nalazi spomenik, koji je praktično deo Muzeja.

Pročitajte još - Put iskušenja do viteškog grada

15.30

Zgradu Gimnazije ne treba propustiti, ne samo zbog spomenika Dositeju Obradoviću, Vuku Karadžiću i proti Mateji Nenadoviću, već i zato što je ovo zgrada-bliznakinja beogradske Treće gimnazije.

LegendarniTešnjar

16.00

Pored Gimnazije je i Galerija Ljube Popovića u koju je prenet slikarev atelje iz Pariza.

16.30

Kula Nenadovića iz 1813. godine je simbol grada i u njoj se nalazi muzejska zbirka.

17.00

Kraj legendarne reke Kolubare leti se održavaju "Tešnjarske večeri", ali vodenice su i tokom čitave godine velika atrakcija.

Pored nekoliko restorana, obavezno treba posetiti vodenicu gazda Sreje, jer melje kao da je nova. Kilogram brašna košta 100 dinara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije