KONGRESNI gost u Srbiji troši 350 evra dnevno, što je četiri puta više od prosečnog turiste, a zbog lošeg poslovanja Sava centra broj velikih skupova u prestonici rapidno pada.

Udruženje hotelijera i restoratera nedavno je uputilo zahtev da se reši situacija sa Sava centrom, jer je broj hotela u prestonici dupliran, a ova kongresna sala ima izuzetno nisku iskorišćenost kapaciteta i beleži gubitke.

- Niska iskorišćenost kapaciteta nije rezultat otvaranja novih hotela, već je posledica lošeg stanja kongresnog centra i odustajanje velikih klijenata - kaže Georgi Genov, direktor HORES-a. - Loše poslovanje Sava centra je i posledica lošeg i prevaziđenog modela upravljanja i samog koncepta poslovanja, što direktno utiče na smanjivanje broja visoko platežnih gostiju u Srbiji. Investitori su uložili u hotele u Srbiji i te sobe treba napuniti. Kongresi su jedan od najboljih načina da se to uradi. Dakle, rešavanje pitanja Sava centra je od najvećeg značaja ne samo za hotelsku industriju i turizam, već i za ostale privredne grane u čitavoj Srbiji. Sava centar treba renovirati i rešiti pitanje upravljanja kongresnim centrom.


PROČITAJTE JOŠ: EKONOMIČNO U "VELIKOJ JABUCI": Njujork bez para

Istraživanja su pokazala da od učesnika kongresa srpska privreda zarađuje u nizu (hotelski smeštaj, prevoz, kotizacija, obroci, suveniri, kupovina i ostale aktivnosti), za razliku od "budžet turiste", koji koristi gradski prevoz, kupuje u supermarketima i troši samo u kafićima. To znači da se u Beograd, kada ugosti međunarodni kongres sa 1.000 delegata, u prosečnom trajanju od tri dana, u gradsku privredu direktno slije oko milion evra!

- Protekle decenije unapredili smo turističku ponudu koja ima svetski kvalitet - napominje Genov. - Godine 2007. u Srbiji je održano šest međunarodnih sastanaka i nalazili smo se na 73. poziciji u svetu. U međuvremenu je nacionalna avio-kompanija učinila da smo lako dostupni, aerodrom je modernizovan, izgrađeni su novi hoteli i Vlada je uvela viznu liberalizaciju. Sada imamo 70 međunarodnih sastanaka (11 puta više) i u oštroj konkurenciji se nalazimo u top 50 kongresnih destinacija u svetu.

Međutim, analiza kongresnih i poslovnih događaja pokazuje da prosečan broj delegata iznosi 233, što znači da se udeo velikih kongresa od 1.000 i više delegata smanjuje. To znači i da su i ukupni efekti za destinaciju manji. Razlog tome je, pre svega, zastarela infrastruktura i izuzetno loše stanje Sava centra.

- Inostrani klijenti otvoreno pokazuju sve manju spremnost da svoje događaje organizuju u Sava centru, kao jedinom kongresnom centru u Beogradu, a samim tim i za Srbiju, jer imaju realan strah od uspešnosti realizacije posla - ističe Genov. - U poslednjih 10 godina, Srbiju, a pogotovo Beograd, karakteriše potpuna transformacija hotelskog proizvoda. Povećali smo broj međunarodnih hotelskih lanaca, kvalitet usluge i ukupni kapacitet. Danas Beograd raspolaže sa oko 7.400 hotelskih soba u 110 hotela. Do kraja 2020. godine Beograd će, prema najavljenim i započetim investicionim projektima, imati 10.000 hotelskih soba, čime se apsolutno stiču svi preduslovi za organizaciju najvećih svetskih skupova i manifestacija.

VLASNIŠTVO

BEOGRAD mora da uđe u tržišnu trku sa kongresnim centrima poput Beča, Varšave, Berlina i Istanbula, kako bi se izbegao konkurentski pritisak destinacija poput Zagreba, Bratislave, Bukurešta, Budimpešte i drugih, koji ulažu značajna sredstva u unapređenje kongresnih kapaciteta.

- Hotelska industrija Srbije, pre svega Beograda, okupljena u HORES-u, smatra da Sava centar treba da ostane u javnom vlasništvu i spremni smo da u saradnji sa javnim sektorom damo svoj doprinos u renoviranju - naglašava Genov. - Upravljanje kongresnim centrom treba poveriti međunarodnoj profesionalnoj menadžment kompaniji sa dokazanim iskustvom i rezultatima.


PROČITAJTE JOŠ: TURISTIČKA PROMOCIJA SRBIJE: Oduševili Grke

SKORO DESET MILIONA NOĆENjA

TURIZAM se razvio u globalni fenomen, lane je zabeležen promet od 1,4 milijardi turista, sa 10 odsto učešća u svetskom BDP, pa je svaki deseti zaposleni u svetu radi u sektoru turizma.

Srbiju je lane ostvarila 3,43 miliona dolazaka turista, 9,34 miliona noćenja. U poslednjih pet godina broj turista je porastao za 55 odsto, a broj stranih gostiju za čak 65 odsto! U istom periodu je izgrađen 131 novi hotel, a samo lane 28! Beograd je prošle godine ostvario 2,3 miliona noćenja, a 50 odsto svih stranih gostiju u Srbiji čine poslovni i kongresni gosti.