MEDITERAN nad Nišavom počinje na oko 40 minuta vožnje od centra Niša, prigradskim autobusom za Sićevo ili Ostrovicu.

U skriveni svet primorske klime, krečnjačkog krasa i žalfije ulazi se ako siđete na stanici kod napuštenih sićevačkih divovskih cisterni za vino, pređete magistralu i nastavite putem naviše, do prve crveno-bele planinarske markacije. Tu počinjete da pratite stazu između vikendica koja brzo ulazi u svet osunčanih šumaraka i livada nad kojima se nadnose litice i fantastične kamene figure visoravni Ječava, jednog od simbola Sićevačke klisure.

Iako su ovi čudesni pejzaži samo nekoliko stotina metara od prometne magistrale, ovo je potpuno drugi svet. Neosvojivost zida monumentalnih sivih stena Ječave je samo privid, a na vrh se markiranom stazom kroz polja i šumu stiže laganim hodom za oko sat vremena.


PROČITAJTE JOŠ: Zlatar čeka neimare


Kad izađete ispod senki drveća naići ćete na kamenom popločani drevni rimski put čiji pravac treba pratit. Prostire se paralelno sa ivicom grebena odakle se pružaju veličanstveni vidici na dramatičnu klisuru Nišave i kotlinu u kojoj se razbaškario Niš. Idući tim putem i po nebu i po zemlji kroz galeriju fantastičnih skulptura stiže se do vidikovca nad provalijom iz čije litice blešti divovsko ždrelo pećine Ječave, kojoj cela visoravan duguje ime. Prema predanju, odjeci su tako snažni da se čuju na planini Kusači preko puta, pa su pećinu u prošlosti koristili za dozivanje. Nedaleko je ženski portret koji su vetar i kiše isklesali u steni nazvanoj Bogorodica. Nad njom se širi plato kao stvoren za izlet i uživanje, ali pre toga se namažite zaštitnom kremom za sunčanje. Ova oblast zaklonjena od vetrova krečnjačkim liticama koje zrače toplotu je prirodni fenomen sa mikroklimom nalik primorskoj. Zato se ovde nalazi najsevernije stanište mediteranske žalfije.

Mikroklima čini kvalitet čuvenog sićevačkog grožđa i vina koje je po legendi kušao i blagoslovio Sveti Sava. Na kraju grebena je široka poljska staza kojom se za pola sata šetnje stiže u Sićevo, selo na terasama Svrljiških planina iz kojih izbija mnoštvo snažnih izvora. U njemu se nalazi jedan od najlepših vidikovaca koji je vikendom veoma posećen. Veštiji u snalaženju u prirodi u istom danu mogu da stazom iz Sićeva posete i vrh Gradac visok 1.062 metra na litici Svrljiških planina. Pogled sa njegovog platoa obraslog divljim jorgovanima je jedan od najveličanstvenijih prizora u Srbiji.