MERAK I HRANA ADUT JUŽNjAKA: Sajam turizma u Nišu okupio 120 izlagača

D. Alihodžić

19. 04. 2019. u 13:53

МЕРАК И ХРАНА АДУТ ЈУЖЊАКА: Сајам туризма у Нишу окупио 120 излагача

Foto D.Alihodžić

Vesna Lukić, savetnica ministra turizma Rasima Ljajića podsetila je da je tokom prošle godine ostvaren rekord po broju poseta Srbiji od 3,5 miliona turista što je rast od 11 posto
NIŠ – Na jubilarnom međunarodnom Sajmu turizma i aktivnog odmora u niškoj hali „Čair“ posetioci se mogu upoznati sa ponudama banja, planina, jezera i gradova Srbije koje predstavljaju više od 40 turističkih organizacija. Turističke agencije iz Srbije, ali i Grčke, Bugarske i Crne Gore predstavile su svoje ponude za leto sa sajamskim popustima. Tokom Sajma posetioci mogu da uživaju i u gastronomski specijaliettima kao što je leskovački roštilj ili niški burek.

Pročitajte još:"Planulo" već 117.000 vaučera!

Vesna Lukić, savetnica ministra turizma Rasima Ljajića podsetila je da je tokom prošle godine ostvaren rekord po broju poseta Srbiji od 3,5 miliona turista što je rast od 11 posto. Od tog broja Niš je posetilo 123 hiljade turista što još veći rast od republičkog proseka.

- Ono što nam turizam daje možemo egzaktno izraziti i tako se najbolje vidi da to nisu prazne priče. Niš puno radi ne promociji a ide mu i na ruku oživljavanje aerodroma jer podaci dalje govore da su čak 43 posto turista došli u Niš avionom, kazala je savetnica ministra i dodala da ovo ministarstvo pomaže uređenju Niške tvrđave i parka u Niškoj Banji ali festivalu Nišvil.

Pročitajte još:Nemanjićka riznica nad Atomskom banjom

Prema rečima gradonačelnika Darka Bulatovića ove godine biće uloženo 105 miliona dinara u obnovi Tvrđave.

- Turizam je značajna poluga razvoja Niša u koju grad iz godine u godinu ulaže sve više, što je i dovelo do značajnog rasta broja gostiju. Kada se tome doda i razvoj aerodroma Konstantin Veliki sa koga ćemo od jula imati više od 20 letova ka svim delovima Evrope, efekti će biti još bolji a gostiju i prihoda od turista sve više”, rekao je Bulatović.


I pored velikog rasta broja turista Uroš Parlić, direktor TON zalaže se za formiranje turističke regije jugoistočne Srbije i u tome ima veliku podšrku kolege iz Leskovca, Nebojše Kocića.

- Niš kao pojedinačna destinacija može da zaokupi pažnju turista na dan ili dva ali ako se povežemo sa Leskovcem, Pirotom, Vranjem,...dobijamo celinu koja može ponudi i desetodnevne sadržaje, kaže Parlić.

GRČKA

Pored tradicionalno velikog interesovanja za letovanje u Grčkoj poslednjih godina sve više stanovnici ovog dela Srbije kupuju i nekretnine. Prema rečima Popi Kalogirou najviše se traže stanovi od 40 do 50 kvadrata u primorskim mestima. Cena je 1000 evra po kvadratu a godišnji troškovi održavanja su 500 evra.
- Mnogi isplate ovu investiciju tako što je rentiraju turistima, kaže Popi.


LETO 2019

Ponude za leto 2019 sa sajamskim popustima predstaviće turističke agencije iz Srbije, ali i predstavnici gradova iz Grčke, Bugarske i Crne Gore.

AKTIVNI ODMOR I EKSTREMNI SPORTOVI


Predstavnici iz oblasti aktivnog odmora i ove godine pokazaće sve ono što okolina Niša nudi iz ove oblasti. Moći ćete da vidite ponudu planinarskih društava, paraglajdin kluba, konjičkog kluba , paintball kluba, kao i ponudu specijalizovanih turističkih agencija koje se bave aktivnim odmorom.


PRATEĆI SADRŽAJI

- GASTRONOMIJA : Osim turisitičke ponude posetioci sajma moći će da degustiraju gastronomske specijalitete i na taj način upoznaju ukuse različitih destinacija Srbije i Balkana.

- BINA: Na sajamskoj bini će se predstaviti ansambli i kulturno umetnička društva i predstaviti zvuke svog kraja, kao i promovisati različite događaje .

- OPTIČKA ILUZIJA : : Posetioci će imati priliku da se fotografišu u "Izvrnutoj niškoj kafani" na specijalnom punktu Optičkih iluzija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije