Prolećni koncert taorskih voda

B. Subašić

28. 03. 2019. u 23:07

Пролећни концерт таорских вода

Foto B. Subašić

Predlog za vikend: Avantura ili izlet na valjevskim planinama

BISTRE prolećne vode su nabujale i izbile penušajući iz nedara valjevskih planina u Taoru, planinskom seocetu nadomak Kosjerića. Nedavno se ovde okupilo više od 300 planinara iz cele Srbije da oslušne žuboravu simfoniju Taorskih vrela, koja su bez ikakve zvanične promocije, samo zahvaljujući ljubiteljima prirode postali turistička senzacija.

Vreme od marta do maja je najlepše za uživanje u taorskim slapovima i vodopadima iskričavih voda koje skaču, lome se i penušaju na kaskadama plemenitog kamena sige.

Meštani Taora su se nekad čudili neobičnim gostima s rančevima na leđima koji vole da pešače po okolnim brdima i planduju kraj Taorskih vrela. Kad su shvatili da dolaze redovno i da ih ima sve više, postali su samouki turistički poslenici. Očistili su i uredili okolinu vodopada i renovirali jednu od napuštenih vodenica gde goste spremno očekuju s ponudama iz domaće radinosti, a postavljeni su i putokazi za najpopularnije staze. Posle avanturista, na livade oko Taorskih vrela su stigli i klasični izletnici sa svih strana, od Beograda do Užica, čiji se tabori prepoznaju po dimu roštilja i po tome što parkiraju vozila tamo gde im nije mesto.

Pročitajte još - Biseri riznice valjevske pustinje (FOTO)

To je bio podstrek pravim ljubiteljima prirode da otkrivaju nove vodene koncertne dvorane Taora. Najveća među njima je klisura Skrapeža iz koje se, još izdaleka, čuje moćni bas ove planinske reke. Do nje se lako stiže lepim putem iz centra sela, posle drevnog groblja s prelepim spomenicima od sige, ako pratite pravac koji pokazuje drveni putokaz za mauntinbajking stazu ka Povlenu. Ovaj putić, pored starih kućeraka okruženih livadama na kojima pasu mala stada, presecaju blistavi potoci malih pritoka, koji jure naniže kroz kanjončiće ispod monumentalnog kupastog brega Taorskog grada na kome se u davnoj prošlosti nalazila tvrđavica.

Ko ima malo više kondicije i avanturističkog duha može da krene uz klisuricu ili nekom od stazica naviše i za dvadesetak minuta će stići do stenovitog vrha na kome je bila tvrđavska osmatračnica i s koga puca predivan pogled niz dolinu Skrapeža ka Kosjeriću. Stazica se zatim spušta do temelja urušene kule, a onda se uspinje na drugi vis sedlastog brega, odakle puca veličanstven pogled na klisuru Skrapeža prema Povlenu. Odatle se za nekoliko minuta, puteljkom između vikendica, stiže na asfaltni seoski put.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije