AVIO KARTE: Najjeftinije je vikendom

A. MIKATA

24. 02. 2019. u 23:20

Kada je pravi trenutak da na internetu kupite avionske karte po povoljnoj ceni. Ne treba ih pazariti u četvrtak i pred samo putovanje

АВИО КАРТЕ: Најјефтиније је викендом

Depositphotos

AVIONSKE karte sa presedanjem jeftinije su od direktnog leta, a treba ih kupovati vikendom i na putovanje krenuti u četvrtak.

Obimno istraživanje koje je trajalo godinu dana i završeno na jesen 2018, pokazalo je da nije potrebno imati sreću da bi se “uhvatila” jeftina avionska karta, već i dobro poznavati složen sistem tarifa koje imaju avio-kompanije, uz precizno praćenje karata do željenih destinacija koje može da traje danima, pa i nedeljama.


PROČITAJTE JOŠ: Zarada stiže sa dva točka

Neka pravila su dobro poznata zaposlenima u avio-kompanijama, a jedno od njih je da se karta nikada ne kupuje pred putovanje, već najmanje tri nedelje pre odlaska na aerodrom. Najbolje je, naravno, kupiti je mesecima unapred, ali to nije garancija da će biti i najjeftinija.

Cene karata određuju sofisticirani kompjuterski algoritmi, ali neka pravila ipak postoje. Definitivno je utvrđeno da se najjeftinije avionske karte mogu kupiti vikendom, jer su subotom jeftinije i po 20 odsto, dok nedeljom može da se uštedi više od 30 odsto! Objašnjenje je jednostavno - većina agencija ne radi vikendom, a petkom u ponoć počinju da ističu rezervacije. Ovo ne važi jedino za Novi Zeland gde su karte najjeftinije utorkom.

Karte nikada ne treba kupovati u četvrtak, ali je to savršen dan da se krene na put. Ipak, najjeftinije je putovati u noći subota na nedelju, pa taj dan donosi uštedu i do 10 odsto. Zbog poslovnih putnika na put se nikada ne kreće u nedelju uveče ili ponedeljak ujutru, ali je zato kraj vikenda idealno vreme za povratak sa putovanja. Upravo iz istih razloga hotel ne treba rezervisati nedeljom, jer tada biznis putnici dižu cenu smeštaja. Hotel se, dakle, rezerviše u petak, kada se biznismeni opušteno vraćaju kući sa posla ili putovanja.

Najskuplje je putovati vikendom, a najjeftinije četvrtkom ili petkom, pa razlike u ovim tarifama mogu da budu velike - 20 odsto skuplje, odnosno jeftinije.

Takođe, treba imati u vidu da mnoge avio-kompanije nude kombinaciju prevoza, transfera, rentakara i smeštaja, pa i tu može da se uštedi. Najveća greška je kupovati karte po najjeftinijoj tarifi bez dodatnih pogodnosti, jer razne doplate mogu da zagorčaju putovanje.

POVRATNA SE VIŠE ISPLATI

NAJSKUPLJE su, takozvane karte otvorena vilica (open džav) koje ne vraćaju putnika u mesto iz kojeg je krenuo. S druge strane, najjeftinije su klasične povratne karte.

Jedna nemačka avio-kompanija je nedavno tužila putnike koji su se setili da kupe neuporedivo povoljnije povratne karte do istog odredišta, ali su se, na kraju, ukrcali u avion do grada u koji su želeli da odu, jer im je odvojena karta bila povoljnija. Ovakve karte koje se ne iskoriste se zovu “sakriveni grad” ili “lažni povratak”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nenas

25.02.2019. 00:08

karte kupljene u cetvrtak, dvadesetak dana pre puta kostale su20 posto manje nego da smoih kupili drugim danima. let je bio u nedelju.