Čarobni svet slapova i reka Poljadije

B. Subašić

nedelja, 10. 02. 2019. u 23:20

Чаробни свет слапова и река Пољадије

Slapovi reke Beu Foto B. Subašić

“NOVOSTI” NA LICU MESTA: Nacionalni park "Nera" u rumunskom delu Banata je velika atrakcija. Beli, penušavi vodopadi u klisuri reke Beu privlače svakog vikenda veliki broj gostiju iz naše zemlje

VELIČANSTVENE bele zavese istkane od vodenih niti reke Beu u oblasti Poljadije, između toka Nere i planina Banatske klisure, privlače ogroman broj turista iz Srbije. Gotovo svakog vikenda po nekoliko punih autobusa prolazi kroz Kovin i Belu Crkvu da bi preko graničnog prelaza Kaluđerovo prešlo u rumunski deo Banata i videlo njegov biser - Nacionalni park “Klisura Nere”.

PArk se nalazi na samo trideset kilometara od granice, kad se krene putem kroz sela Nikolinici i Kijučići do Mačovišta, gde se nalazi raskrsnica na kojoj se biraju šetačke staze. Ko skrene desno stići će u živopisno selo Saska Romana, pod rudarskom Saskom planinom - Saska Montanom.

PROČITAJTE JOŠ: 24 ČASA GRAC: Bliži od Beča, jednako lep

Oni koji skrenu levo doći će do sela Potok čije ime nije moglo biti preciznije, jer doslovno na sve strane oko njega izbijaju vrela i teku potočići. U šetnju ka klisuri reke Beu, desne pritoke Nere, kreće se iz Potoka ili iz susednog sela Sokolari, čije ime govori da su se u davnini njegovi stanovnici bavili treniranjem grabljivica za lov. Na oko tri kilometra od Sokolara nalaze se u ruševine srednjovekovne tvrđave Ilidije.

Ko u šetnju krene iz sela Potok treba da prati stubove s markacijama do prepoznatljive strme gole litice planine Anine, banatskog izdanka Karpata, gde se nalaze ostaci utvrde Sokolari. Odatle se kaldrmisanim putem spušta u klisuru reke Beu do prelepih kaskadnih vodopada preko bigrenih stena. Izletnici se ne vraćaju istom stazom već prate široki put niz tok reke s mnoštvom slapova i žuboravih pritoka. Pred ušće u Neru staza se sužava i prolazi kroz rudarske tunelčiće uklesane u litici. Posle njih put se ponovo širi do Saska Romane koja ima sve što je potrebno gladnim i žednim turistima. Ko više voli srpsku kuhinju i savršenu uslugu, može da svrati u restoran “Krajina Banija”, na stotinak metara od prelaza Kaluđerovo, među putnicima poznatiji pod imenom “Kod Velje”.

SRPSKA IMENA

SRPSKIH toponima je najviše u ravničarskoj oblasti oko Nere, koja po tome i nosi ime Poljadija. Srbi ovde žive veoma dugo, o čemu svedoči i manastir Kusić, srednjovekovni metoh Studenice, jedna od pravoslavnih bogomolja sagrađena posle dogovora Svetog Save sa ugarskim kraljem o verskim slobodama. One su u ovim krajevima dugo sačuvane kao privilegija, jer su Srbi posle pada despotovine masovno prešli da žive u Banat kao čuvari granice Ugarske, a potom Habzburškog carstva.

PROČITAJTE JOŠ: Jedno zimovanje, a skijanje u tri države

Na vrelu Beu okupljaju se vileTuneli uklesani u liticu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije