Zarada stiže sa dva točka

A. Mikata

08. 02. 2019. u 22:41

TURIZAM BUDUĆNOSTI: Evropom krstare milioni biciklista koji traže nove koridore. Ovakav gost se u Srbiji zadrži do deset dana i od njega se dobro zaradi

Зарада стиже са два точка

Depositphotos

ALPSKI regioni Austrije više novca zarade od biciklista nego od skijaša, pa ne čudi što Srbija godinama pokušava da razvije ovaj turizam na dva točka.

U zemljama EU na 1.000 stanovnika “dođe” čak 500 bicikala, a svake godine se proda 15 miliona novih dvotočkaša. Ovo, kao i činjenica da 45 odsto Nemaca na odmor nosi bicikl, dovoljno govore koliko bi naša zemlja mogla da zaradi od cikloturista.


PROČITAJTE JOŠ: Do Egeja kompletnim auto-putem

- Prve godine, kada je otvorena deonica na Dunavskoj ruti Bratislava - Budimpešta, ovaj put je prešlo 300.000 biciklista - kaže Branko Banović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije. - Srbija je deo Dunavske rute, koja spaja Atlantik sa Crnim morem, a brojčanik biciklista kod Golupca je zabeležio 15.500 prolazaka pre nego što su ga građevinci oštetili. Dakle, realan broj je da srpskim delom “Evro velo 7” prođe oko 30.000 cikloturista. Stranci prelaze celu rutu kroz Srbiju, jer smo i dalje zanimljivi, novi i neistraženi, a od lokalnih turističkih organizacija zavisi koliko će neko mesto zaraditi na njima. Cilj nam je da se obeleži sve kraj ove rute, da bi biciklisti svratili u, recimo, Viminacijum.

Biciklistički savez Srbije pokušava da sa lokalnim turističkim organizacijama promoviše i druge rute, poput “savske rute” (od ulaska u Srbiju do Ušća) ili “moravske rute”.

- Posebno nas interesuje “moravska ruta” duž koje treba napraviti staze i obaveštenja - ističe Banović. - U slivu Morave su vrhunske destinacije, a u Vrnjačkoj Banji se pravi cikloturistički centar, a hotel “Fontana” hoće da organizuje ture sa vodičem, čuvanje bicikla i slično. Radimo dve godine i sa Vršcem, Sremskom Mitrovicom i Sremski Karlovcima.

U Zapadnoj Srbiji već postoji 15 mapiranih etapa sa 400 kilometara biciklističkih staza duž Drine, preko Užica do Peštera, a najviše biciklista ima na Zlatiboru i Tari, jer svuda mogu da se iznajme.

- Čak 19 miliona Evropljana letovanje provodi na biciklu - kaže Ištvan Dekanj, član udruženja “Jugociklin kampanje”. - Kroz čitavu Evropu postoji 12 osnovnih ciklopravaca i sijaset manjih, regionalnih obeleženih staza, obično po nasipima reka koji su i najatraktivniji, ali i najblaži za vožnju. Kod nas su to staze duž Tise, Dunava i Morave, koje predstavljaju međunarodne velopravce broj 6, 11 i 12 i spajaju severnu i srednju Evropu sa Mediteranom i Crnim morem. Iskustva su pokazala da izgradnja koridora dosta utiče na razvoj regionalnih turističkih privreda, uz seoski, nautički i kamperski turizam, kao i čitavu mrežu malih pansiona, cikloservisa, restorana i kafea. Jedan cikloturista kroz našu zemlju ne proleti brzim autom za jedan dan, već prolaze kroz Srbiju od pet do deset dana i za to vreme: jede, pije, spava, odlazi u muzeje, posećuje koncerte i u večernje izlaske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Gavrilo Princip

11.03.2019. 19:19

Ha ha o kakvom mi biciklističkom turizmu govorimo kad jedva da imamo stazu od Ušća do hotela Jugoslavija!? U Sloveniji ne postoji selo koje nije svo isprepleteno biciklističkim stazama... a o razvijenijim zemljama poput Nemačke, Holandije i sl. bolje da i ne govorimo.