Da li se isplati šoping u Temišvaru?

B. Subašić

14. 12. 2018. u 22:41

Reporter “Novosti” u banatskom „malom Beču”, koji srpski turisti pohode vikendom. Cene u prodavnicima nisu povoljne, pa je bolje dan provesti u razgledanju grada

Да ли се исплати шопинг у Темишвару?

Specijalitet mamaljiga Foto B. Subašić

NOVOGODIŠNJE raspoloženje zahvatilo je Temišvar, najveći srpski centar u Rumuniji, u svakom pogledu. U banatskom “malom Beču” je najviše domicilnih Srba, ali i turista iz Srbije i Republike Srpske, među kojima lavovski deo dolazi da pazari u gigantskom tržnom centru “Julijus mol” čiji obilazak zahteva sate i manje iskusnima može da izazove upalu mišića i dezorijentisanost izazvanu bleštavim izlozima.

Međutim, cene su uglavnom takve da srpski šoping-turisti više gledaju nego što kupuju, uz komentare da je razumljivo zašto Temišvarci sad dolaze da pazare u Srbiji, naročito hranu. Ništa bolja situacija nije ni u sportskoj megaprodavnici “Dekatlon”. Cene i kvalitet artikala nisu u saglasju, a situacija na rafovima ne odgovara ponudi na veb-sajtu. Dakle, dan ili vikend u Temišvaru bolje provedite u razgledanju grada nego prodavnica.


PROČITAJTE JOŠ: Mali Pariz vraća stari sjaj

Cene u kafićima i restoranima su iste ili nešto više od beogradskih, a pušenje je zabranjeno u svakom ugostiteljskom objektu. Gurmani i hedonisti ovih dana ipak imaju mesto gde mogu da uživaju u slatkim porocima - na prelepo ukrašenom temišvarskom Trgu pobede, ispred fantastičnog zdanja Saborne crkve nalik zamku, sa zvonikom visokim 90 metara. Ovde se održava festival banatske kuhinje od koje ide voda na usta, a holesterol skače i od samog pogleda na specijalitete divnog mirisa i još boljeg ukusa.


Čak i kao niste mnogo gladni teško je odoleti da ne probate bar plaćintu, neku vrsta debele preklopljene palačinke, s aromatičnim nadevima od sira s začinima. Za ljubitelje mesa postoje varijacije sa šunkom i gigantskim čvarcima. Pažnju turista privlače i ogromni domaći sirevi, brda suvomesnih specijaliteta i ogromne tepsije s mamaljigom, autententičnim banatskim jelom, nekom vrstom palente s gomilom mesa i začina. U skladu s mešovitom strukturom stanovništva i srpskom turističkom dominacijom, na mnogim tezgama stoje trojezični natpisi na rumunskom, srpskom i mađarskom.

Domaća radinost i kuhinja


Trg slobode

Saborna crkva u Temišvaru


PROČITAJTE JOŠ: Broj turista na kruzerima mogao bi i da se duplira

Takođe, ukoliko u Temišvar putujete autobusom, računajte da ćete se zbog rumunskih carinika na granici zadržati nekoliko sati, iako na graničnom prelazu nema velike gužve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Miodrag

15.12.2018. 09:09

Cesto putujem u Rumuniju,sto zbog posla,sto iz zadovoljstva.Ja sam banacanin,a nama je Temisvar glavni grad.... Cesto me pitaju poznanici upravo to,da li se isplati? Ne putujem zbog toga,a svako putovanje je bolje od neputovanja.Ipak imam utisak,a i siguran sam u to,da su cene u Rumuniji nize nego kod nas.Naravno,to ne znaci da se isplati ici,samo zbog sopinga.Jednostavno,treba ici!

lala

16.12.2018. 09:46

Segedin je zakon. Lep gradić, cene više nego o.k., Mađarice predusetljive… Jedino spremite po 10 evrića za graničnu taksu i sve vam prolazi...