Ručak sa medvedima, šetnja sa divokozama

A. M.

17. 11. 2018. u 22:41

Nacionalni park “Tara” organizuje susret s životinjama: Nekadašnje lovačke čeke adaptiraju se za turiste. Na bezbedan način mogu da vide i slikaju životinje, pre svega medvede

Ручак са медведима, шетња са дивокозама

Depositphotos

RUČAK sa medvedima, šetnja s divokozama ili pevanje sa žabama, Nacionalni park “Tara” od ove godine uvodi mnogo novina koje će obradovati turiste.

Svesni da današnji turisti sve više žele da dožive nešto posebno i da posetioci iz grada vole što bliži kontakt sa prirodom, u ovom nacionalnom parku su pripremili mnoga prijatna iznenađenja.

- Nekadašnje stare lovačke čeke adaptiramo za turiste - kaže Ranko Milanović, turizmolog iz NP “Tara”. - Cilj nam je da počnemo sa pilot-projekat i turiste približimo prirodi i životinjama. Imali smo, do sada, dvadesetak grupa posetilaca s kojima smo “vežbali” susret sa medvedima. Naime, turisti su u čekama gde medvedi dolaze po hranu i, bezbedni, kroz staklo mogu da ih vide i slikaju. Pre toga moraju da se pripreme tako što se neće kupati, staviti dezodorans i pušiti, jer sve to medvedi mogu da nanjuše. Većina ovih turista je imala susret sa medvedima, tačnije uglavnom su to medvedice sa mladuncima, jer mužjaci vole da se šetaju.

U NP “Tara” živi oko 60 odraslih medveda, a njih 18 ima ogrlice i minđuše, zahvaljujući čemu znamo da vole da preplivaju Drinu, “prošetaju” 270 kilometara do Zenice i ponovo prezime kraj ove reke. Sukoba ljudi sa medvedima godinama nije bilo, rendžeri ih dobro poznaju i sve lakše vode grupe turista. Divokoze pak, kojih ima oko 400, teže su za "saradnju".

- Divokoze su brze i nemirne, ali 70 odsto turista ima sreće sa njima i uspeju da ih vide kada ih hranimo - ističe Milanović. - Imamo i 140 vrsta ptica, ali nisu toliko zanimljive posetiocima u odnosu na krupnije životinje, pa čak i leptire kojih imamo 140, a u celoj Srbiji ih živi 200! Pripremamo vrlo lepe programe za grupe koje mogu da susret sa životinjama kombinuju sa časom lokalnog kulinarstva ili pravljenja suvenira sa meštanima. Ove ture su malo skuplje, ali je doživljaj potpuno nesvakidašnji.

GMIZAVCI KAZANOVE

NA Tari živi i 12 vrsta vodozemaca, a gmizavci važe za velike zavodnike, pa je pravo zadovoljstvo gledati ih kada se udvaraju.

Ovde ima žaba, daždevnjaka i zmija, ali se gmizavci kriju od ljudi, pa samo uz pomoć iskusnih deset rendžera i deset lovočuvara mogu da se vide. Odlična prirodnjačka izložba pripremljena je i u sedištu NP "Tara" u Bajinoj Bašti. Ovi vodiči zainteresovanim turistima mogu da pokažu i 600 vrsta gljiva, odnosno 240 vrsta pečuraka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Nema dometa, nema ljudi, poneka srna.

17.11.2018. 23:45

Tara je urbanizovana, ko voli prirodu moze da ode na Kucaj, istocna Srbija. Ja vas provedem 150 km makadama, 8 sati. Ako sretnemo coveka placam 100 eura. Ako ne, vi meni jedan euro.

Danijela

21.11.2018. 21:02

Hoću na Taru ! Gde se može uplatiti to pevanje sa žabama ? Inače, za vikend sam posetila Kučajske planine i u pravu je komentator iznad mene. Uživala sam.