VRŠAC ZA 24 SATA: Lepa varoš pod bregom

A. M.

subota, 13. 10. 2018. u 22:54

ВРШАЦ ЗА 24 САТА: Лепа варош под брегом

Foto TO Vojvodina

Banatska prestonica košave, vina, umetnosti i ustanaka

VRŠAC je lepa varoš koju najveći broj turista poseti tokom jeseni, jer je ovaj kraj čuven po vinskim podrumima.

Ovaj grad uz čašu vina može da ponudi mnogo toga, a pre svega čist vazduh, jer vetar ovde duva 200 dana godišnje.

9.00

Ženski manastir Mesić u istoimenom selu je podigao poslednji Branković, a danas je oaza mira u kojem se može kupiti odličan bagremov med.

10.00

Vladičanski dvor u Vršcu iz 1750. godine je jedan od najlepših baroknih zdanja. Tu boravi banatski episkop, a nedavno je uređen krov od zelenih ploča sa zlatnim krstovima.


PROČITAJTE JOŠ - Vršac: Vikend-turisti pune kasu grada


11.00

U istoj, Dvorskoj ulici se nalazi i Saborna crkva iz 1785. godine. Jedan od najcenjenijih slikara sa ovih prostora, Paja Jovanović, poklonio je hramu dve izuzetno vredne slike "Sveti Nikola spasava osuđenike" i "Sveta Angelina".

11.30

Crkvena porta izlazi i na Trg Svetog Teodora u kojem se nalazila kafana “Dva pištolja” u kojoj je boravio Karađorđe. Pošto je noćio inkognito, vožd je poklonio dva pištolja gostionici, koja je po njima i dobila ime.

12.00

Na Trgu se nalazi i Muzej Jovana Sterije Popovića, u kojoj je ovaj istaknuti Vrščanin živeo i radio. Tu je i autentičan nameštaj koji je slavni pisac koristio. Originalni rukopisi “Pokondirene tikve”, “Kir Janje”, “Laže i paralaže” i drugih Sterijinih dela, nalaze se u vitrinama, kao i portret Sterije koji je naslikao Uroš Predić.


PROČITAJTE JOŠ - Vojvođanske priče: Paor lukavstvom spasao grad


13.00

Najpoznatiji restoran u Vršcu je “Dinar” koji je pravi mali muzej u kojem se sprema bogata srpska hrana.

14.00

Muzej “Konkordija” se nalazi u zgradi bivšeg hotela izgrađenoj 1847. godine, a u njemu se čuva pravo blago: zbirka iz života Vrščana sa prvim aristonom i velosipedom, kao i slike Paje Jovanovića. Ulaznice su 100 dinara.

15.00

Vršac je nekada bio podeljen na dva dela, a u nemačkom se nalazi rimokatolička katedrala Svetog Gerharda iz 1863. godine, udaljena sto metara od muzeja.

16.00

Vršački breg treba posetiti kako bi se videla restaurirana kula, ali i nova Crkva Svetog Teodora Vršačkog. Sveti Teodor je podigao Banatski ustanak protiv Turaka posle kojeg su na Vračaru spaljene mošti Svetog Save.

18.00

Ko je bio u Gudurici i probao vršačka vina, može da ode u podrum “Đorđe” koji se nalazi na izletištu Devojački bunar na putu ka Pančevu i Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SasaS

13.10.2018. 23:19

Vršac je zaista prelep grad. Što se tiče turizma, ima bogatu ponudu od kulture, do dobre hrane i pića. Pa izvolite.