KRALjEVSKE odaje, sala za sastanke, crkva, vojničke spavaonice, tri česme za zlatnim lavovima, bunar i sve što je činilo tajno komandno mesto Karađorđevića biće kompletno rekonstruisano do proleća i otvoreno za javnost.

Više od 30.000 ljudi je u poslednjih sedam godina "prošetalo" podzemnim gradom koji se prostire na 5.000 kvadrata. Opština Mali Zvornik je uz zalaganje Vojislava Stamenkovića ovaj prostor otvorila za posetioce, a Ministarstvo turizma je (uz opštinska sredstva) izdvojilo 37 miliona dinara kojima će se ovaj prostor kompletno rekonstruisati. Grad se uskoro zatvara, jer počinju radovi i do proleća bi trebalo da sve bude završeno.

PROČITAJTE JOŠ - PODZEMNI GRAD KRALjA ALEKSANDRA: Sklonište prima turiste

- Najpre ćemo uraditi hidroizolaciju, pa bolje osvetljenje, staze i sprovešćemo pitku vodu iz bunara - objašnjava Stamenković. - Sledi detaljno uređenje prostora, kao što su kraljeve odaje u kojima je mladi kralj Petar proveo poslednju noć u Srbiji. Biće uređena i sala u kojem je održan poslednji sastanak Stojadinovića, Mačeka i državnog vrha, kao što je moglo da se vidi u seriji "Ravna gora" koja je ovde snimana. Nadamo se da će i prestolonaslednik Aleksandar opremiti Crkvu Svetog Andreja koja ima savršenu akustiku. Stručnjaci su sve predvideli, a posetioci će imati i toalete, suvenirnicu, restoran, vinski podrum...

Stamenković je lično uveo sve posetioce i prošetao s njima kroz 5.000 kvadrata podzemnog grada. Ovde se nalazi 70 prostorija, a bilo je predviđeno da se tu smesti više od 3.000 ljudi. Podzemni grad je građen u tajnosti pod nazivom "Kamena devojka". Mali Zvornik je bio geografsko središte Jugoslavije.

GVOZDENI MOST

ISPRED podzemnog grada nalazi se čuveni Gvozdeni most koji je otvoren 1930. godine pod imenom Most Aleksandra Prvog Karađorđevića.

I most će biti rekonstruisan i sa podzemnim gradom će činiti ambijentalnu celinu.