VIŠE od 1.200 mažoretkinja iz osam zemalja u 52 tima pokazalo je umeće u mažoret plesu na 20. Evropskom prvenstvu u Sokobanji minulog vikenda.

Evropsko prvenstvo u ovom plesu se u Srbiji održava po prvi put. Da bude domaćin ovom evropskog šampionata, Sokobanja se kandidovala uz još tri evropska grada, a prema proceni Mažoret organizacije, ova banja je idealno mesto za održavanje Evropskog prvenstva.

- Mnogo je posetilaca došlo da proprati takmičenje - kaže Ljubinko Milenković, predsednik Turističke organizacije Sokobanje. - Ovom prilikom ugostili smo, čak, 1.200 takmičara i otprilike još toliko njihovih pratilaca i navijača iz Hrvatske, Rumunije, Crne Gore...

Mažuro ples nije naročito popularan u našoj zemlji. Ipak, da imamo potencijala, dokazuje činjenica da su belocrkvanske mažoretkinje osvojile zlatnu medalju u kategoriji "Šou", na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ - Mažoretkinje vrte palce ko od šale

- Ovaj uspeh belocrkvanskih mažoretkinja je, svakako, doprineo da se naša zemlja nađe u užem izboru za domaćina ovog jubilarnog Evropskog prvenstva u mažuro plesu i služiće nam dalje kao podsticaj za formiranje sokobanjskog mažuro tima - ističe Milenković.


ŽENSKA VOJNA FORMACIJA

MAŽORETKINjE su nastale u 18. veku u Francuskoj kao vojne formacije i otuda su od čina majora dobile i ime.

- Ove lepe devojke su, zapravo, predvodile vojne parade i vojnike prilikom odlaska na ratište - kaže Alen Šćuric, predsednik Evropske mažoret asocijacije. - S vremenom su postale same sebi svrha i danas najčešće plešu uz vojne orkestre i prate određene državne protokole, ali i sada otvaraju brojne manifestacije i svetska prvenstva.