DA LI STE BILI NA LETOVANjU VEĆ: Da li ste probali pravu baklavu?

četvrtak, 30. 08. 2018. u 08:00

ДА ЛИ СТЕ БИЛИ НА ЛЕТОВАЊУ ВЕЋ: Да ли сте пробали праву баклаву?
Jedan od najstarijih recepata za slatkiš najsličniji baklavi, pronađen je u kineskom kuvaru dinastije Juan, još 1330. godine, pod nazivom „gulah“
Jedan od najstarijih recepata za slatkiš najsličniji baklavi, pronađen je u kineskom kuvaru dinastije Juan, još 1330. godine, pod nazivom „gulah“. Iz tog vremena potiče i recept vizantijske kuhinje, koji je po predanju nasleđen iz mesoptamskog kuvara o jelima sa orasima. Baklava kakva je danas, verujemo da je nastala u 15.veku, u kuhinji palate Topkapi u Istanbulu, pod nazivom „baklava alai“.


Baklava je vrsta veoma, slatke pite koja može imati i do 70 tankih kora. Baklava je orijentalna poslastica popularna u našim krajevima i okolnim zemljama. Nekada su te kore pravljene isključivo ručno, dok se danas mogu kupiti, ne samo gotove kore, već i gotove baklava. i to ne samo po poslastičarnicama i restoranima orijentalne kuhinje, već i u svakom marketu. Ručno pravljene kore sastoje se od brašna, jaja, mleka, sode bikarbone, griza i pšeničnog skroba, a kao nadav se uglavnom koriste orasi, pistaći, badem, suvo grožđe, al ii brojni drugi sastojci u novije vreme. Baklava se preliva šećernim sirupom, a često joj se dodaje i cimet ili korica limuna, radi još boljeg ukusa.


Turski institut za standardizaciju (TSE) odlučio je 2015. godine da baklavu, zaštiti kao deo svog kulturnog nasleđa, s ciljem da se standardizuje proizvodnja jedne od najpoznatijih poslastica. Kao jedan od razloga standardizacije navodi se da je u poslednje vreme uočeno niz nepravilnosti kada je u pitanju proizvodnja baklave, odnosno pokušaj obmane potrošača tako što su u njenoj proizvodnji korišćeni nepropisni sastojci.Baklave su nezaobilazan deo trpeze u hotelima na Antalijskoj obali, pa ćete, ukoliko odaberete ovu destinaciju za letovanje, imati priliku da uživate u ovoj poslastici na sto načina. Osim toga, možda ćete prvi put zaigrati golf na nekom od hotelskih terena u Beleku, možda ćete se upustiti u šoping i cenkanje na ulicama Antalije i Alanje, uživati u šetnji gradski jezgrom Kemera ili se upoznati sa antičkim kulturnim ostavštinama Antalije i Sidea. Šta god da odaberete, ne zaboravite da to začinite slatkim zalogajem baklave.


Ako se još uvek niste odlučili za destinaciju, a razmatrate Tursku kao opciju, u turističkoj agenciji 1 A Travel mogu vas posavetovati o svemu što bi moglo da vas zanima vezano za polazak, boravak, dobar izbor hotela, kao i naravno, gde su najbolje baklave.


(PR)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije